Video

Eerst code geel vanwege onweersbuien, maar tijdens weekend wordt temperatuur tropisch

22 mei 2018 om 08:35
nl
Maak je borst maar nat, als dat al niet vanzelf gaat, want er komen buien aan. En niet de minste, althans in vooral het zuidoosten van onze provincie. Daar geldt voor de loop van de middag code geel.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Maar, en dat is de andere kant van de medaille: komend weekend wordt het bloedheet. Ja, echt: de temperatuur gaat tropisch de hoogte in! Dat wordt dus zweten, weer nattigheid dus.

Zon breekt al vroeg door
Eerst even de situatie van deze dinsdag tegen het licht houden. Terwijl de blaadjes nog nadruppelen van de plaatselijke nattigheid van de afgelopen avond, was in de vroege morgen al op de meeste plaatsen de zon doorgebroken. En die ploert weet de aarde ondanks de zonovergoten pinksterdagen die we achter de rug hebben snel op te warmen. Met als gevolg dat we ook deze dinsdag 23 tot 25 graden halen. Bij zulke snelle stijgingen van het kwik kan onweer echter niet uitblijven en opnieuw heeft Donar het gemunt op Zuidoost-Brabant.

Toch viel de eerste onweersbui al rond de middag ten zuiden van Tilburg. Volgens Britta van Gendt van weer.nl is dit een voorbode van wat er later op de middag kan loskomen. "Er broeit van alles boven Frankrijk. Plaatselijk kunnen hierdoor bij ons buien stevig uitpakken, inclusief een klap onweer", aldus Britta. Het KNMI neemt het zekere voor het onzekere en heeft code geel weer eens uit de la gehaald. Want, zo zeggen de meteorologen in De Bilt, er is zelfs kans op hagel en plaatselijk veel neerslag in korte tijd. Later op de dinsdagavond verdwijnen de meeste buien weer. Iedereen kan dus rustig gaan slapen en zelfs gaan dromen van wat er op ons afkomt.

 

Tropisch weekend op komst
En dat weertype mag er zijn. De komende dagen wordt het tussen de 22 en 25 graden met hoogstens lokaal wat buitjes, al dan niet met onweer. Die gaan dan vooral op woensdagochtend of donderdag of vrijdag in de loop van de middag vallen. Daarna kondigt zich een droog en ...tropisch weekend aan, zo voorspelt Britta optimistisch. Op vrijdag kan het kwik al rijzen tot 27 graden en in het weekend worden mogelijk waarden tot dertig graden bereikt.

Uniek voor de tijd van het jaar is dit overigens niet. Sterker nog: de vroegste tropische datum van het jaar was in De Bilt op 5 mei 1916. Landelijk, zo weet het KNMI, is 21 april 1968 met 32,2 graden in onder meer Gemert de vroegste tropische dag sinds het begin van de metingen ruim honderd jaar geleden.

Blijde weerboodschap
Her en der is al de term 'horrorhitte' genoemd met het oog op wat het laatste weekend van mei ons brengt. Althans, zo goed als zeker, want met het weer weet je het nooit zeker. Britta van Gendt: "Horrorhitte? O jongens, nu al? Ik moet er toch wel om lachen, we beginnen net." Feit is wel dat het cabrioweer wordt, tijd ook voor korte broeken, dito rokjes, ijs en een fris drankje.

"De tropische waarden komen echt in beeld en ik voorzie bovendien op de langere termijn geen veranderingen in dit standvastige lenteweer", brengen we  met alle graagte Britta's blije boodschap over.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!