Video

Stuifmail zondag 27 mei: platbuik, draadalgen, eekhoorn, rattennest en een bruine zandloopkever

27 mei 2018 om 09:17
nl
Boswachter Frans Kapteijns deelt wekelijks zijn kennis van de natuur op de radio. Luisteraars kunnen vragen insturen via [email protected]. Vandaag besteedt Frans aandacht aan de platbuik, draadalgen in een sloot, een knabbelende eekhoorn, een rattennest en een bruine of bronzen zandloopkever.
Profielfoto van de Bekker Peter
Geschreven door
de Bekker Peter

Platbuik, juveniel
Op de foto die Toos Schelle instuurde, zie een prachtige libel met een sierlijk geel achterlijf. Je kunt zien dat het achterlijf wat plat is. Daarom heet deze libel platbuik. Toos heeft er een fantastisch mooie foto van gemaakt. Dit kon ze ook, omdat deze libel net pas uitgeslopen is. Dit betekent dat de libel net uit de nimfhuid of larvehuid is gekropen. Dan moeten ze hun vleugels eerst nog volledig oppompen, want die zaten zeer secuur opgevouwen in het kleinere huidje. Dit uitsluipen duurt zeker een uur en is dus het zwakste moment in een libellenleven. Maar wel het mooiste moment om een foto te maken! Overigens kan ik in dit stadium nog niet echt zeggen of het een mannetje of een vrouwtje is, want in het begin hebben ze dezelfde kleur. Later krijgt het mannetje een wazig blauwe kleur. Het vrouwtje blijft min of meer geel. Platbuiken komen zeer veel voor en vallen goed op, omdat zij zo’n beetje de eerste vliegende libellen zijn.

Wachten op privacy instellingen...

Draadalgen in een sloot
Annie Bax ziet wat groen spul in een sloot en vraagt zich af wat dit is. We noemen dat vaak kortweg 'flap', maar eigenlijk zijn dit drijvende draadalgen. Deze draadalgen ontstaan in sloten met goed of gezond water door teveel meststoffen ofwel nutriënten. Door een teveel aan stikstof kunnen de draadalgen zich explosief ontwikkelen. Zo snel zelfs dat hele sloten dichtgroeien en alle gewone planten in die sloten sterven. Sloten in de buurt van grootschalige landbouwpercelen - die ook nog eens stevig bemest worden - hebben het meest last van die 'flap'.

Knabbelende eekhoorn
'Buuf' Adeline Besselink zag een eekhoorn bij hun beuk zitten en het leek of hij jonge beukenblaadjes zat te eten. Nu vraagt zij zich af of dit kan? Het antwoord is ja, maar het kan ook zijn dat de eekhoorn nog een verse knop van de beuk heeft gevonden. Die vindt 'ie erg lekker. Zelf eet ik die ook regelmatig, maar het kan ook een vers, net uitgerold blad zijn. Eekhoorns hebben een uitgebreid pakket aan plantaardig voedsel: van noten en zaden van sparren en pijnbomen tot knoppen van bomen, paddenstoelen en stukken boomschors. Daarnaast voeden ze zich ook met dierlijk voedsel, zoals insecten, eieren en zelfs jonge vogels.

Rattennest
De heer Hans Romy heeft in zijn schuur een auto staan en toen hij de motorkap wilde openmaken, ontdekte hij een nest met daarin achttien opengebroken walnoten. Onder de auto zag hij keutels. Hij vraagt zich af wat dit geweest kan zijn. Dit zijn lastige vragen, omdat er geen foto’s van zijn gestuurd. Ik ga toch een reactie geven. Volgens mij gaat het om een nest van een rat. Te meer dit walnoten zijn die over een behoorlijke afstand  - er staat geen boom in de buurt - vervoerd moeten zijn. De keutels bevestigen dit wel, maar als hij als nog foto’s stuurt, kan ik meer zekerheid geven.

Bruine of bronzen zandloopkever
Op de foto van Maartje Brouwers zie je een prachtige kever met een mooie bruine of bronzen kleur. Dit is de bruine of bronzen zandloopkever. In het verleden hadden deze kevers nog een andere naam: basterdzandloopkever. Over dit diertje heeft Maartje Brouwers een paar vragen. Onder meer over dat een paar bovenop elkaar zaten. Ze wil weten of die aan het paren waren. Het antwoord is ja. Dit is bij kevers een paringsmoment, zo bevruchten de mannetjes de vrouwtjes. 

Verder vraagt ze zich af of deze kevers kunnen bijten of steken. Daar hoeft je echt niet bang voor te zijn. Je moet eerder blij zijn, want het deze kevers zijn enorme rovers binnen de insectenwereld. Ze pakken de juist die insecten aan die weleens lastig kunnen zijn voor kleine kinderen, zoals vliegen, dazen en muggen. Bestrijden moet je deze kevers zeker niet. Ze zijn heel nuttig voor jullie in jullie omgeving.

Ooievaars

In onderstaand filmpje van Lisette van helden zie je de aflossing van de wacht bij een ooievaarsnest.
[YouTube:https://youtu.be/-Kvu9geKmYA]
In het tweede filmpje kun je bekijken hoe jonge ooievaars wat te drinken krijgen op een hete pinksterdag.
[YouTube:https://youtu.be/NyuDYoC3N2E]

Hooikoorts
Mensen met een graspollenallergie wacht een zware periode. De piek van het graspollenseizoen begint dit weekend. Sinds zaterdag is het zeer warm, zonnig en droog. Daardoor stijgt de hoeveelheid graspollen in de lucht aanzienlijk. Dit in combinatie met de luchtvervuiling verhoogt de kans op klachten. De piekperiode van het graspollenseizoen loopt tot eind juni, maar tot ver in de zomer bloeien grassen.

Tips tegen hooikoorts:

- Gebruik op tijd (preventief) je hooikoortsmedicijnen

- Douchen voor je naar bed gaat, om pollen uit je haar te wassen en je kussen schoon te houden

- Was je kleding regelmatig

- Houd ramen en deuren gesloten - ook handig om je huis koel te houden op warme dagen - of gebruik pollenwerende horren

- Gebruik een zonnebril. Hierdoor komt het stuifmeel minder gemakkelijk in je ogen

- Vermijd lichamelijk inspannende activiteiten

Wolf
Een wolf verblijft sinds enige maanden in natuurgebieden in het midden van Drenthe. Ook rond het Drents-Friese Wold is al enige tijd een wolf aanwezig. De provincies hebben de afhandeling van schade aan vee ondergebracht bij het Faunafonds. Hier kunnen de schapenhouders terecht die gedupeerd zijn door schade toegebracht door wolven.

Natuurtip
Er zijn deze zondag allerlei activiteiten bij buitencentrum De Pelen in de Groote Peel. Er zijn sfeervolle optredens, bezoekers kunnen van halftwee tot halfdrie en van drie tot vier uur 's middags wandelen in de natuur en daarna genieten van een hapje en drankje op het terras. 

Deze zondag is zanggroep Young Forever te gast, een enthousiast koor uit Nederweert met in het repertoire ontroerende ballades, swingende songs, pittige popnummers en sfeermuziek. Niet alleen Nederlands- en Engelstalig, maar ook in het Limburgs dialect.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.