Alarm bij vuurwerkopslag Ulicoten door lekkage, vuurwerk uit bunker gehaald

28 mei 2018 om 18:46
nl
De Veiligheidsregio en de gemeente Baarle-Nassau hebben maandagavond alarm geslagen vanwege een lekkage in een vuurwerkopslag in Ulicoten. Uit voorzorg werd een groot gebied in de omgeving van de vuurwerkopslag afgezet. Twee van de drie bunkers werden rond kwart over negen veilig verklaard, het vuurwerk in de derde bunker liep waterschade op. Gevreesd werd voor een chemische reactie door het zogenoemde flitspoeder dat er lag opgeslagen.
Geschreven door

Meerdere experts, waaronder die van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD), kwamen ter plaatse. Medewerkers van de EOD deden onderzoek in de bunkers.  Twee van de drie bunkers waar water lekte, werden na een paar uur veilig verklaard. 

In een derde bunker was meer water aanwezig en moest langer onderzoek gedaan worden. Uiteindelijk is besloten om het vuurwerk daar weg te halen. Na middernacht werd het natte vuurwerk verspreid over de drie bunkers.  

Wachten op privacy instellingen...

 

"In een van de bunkers ligt flitspoeder opgeslagen. Dat poeder zorgt voor de knal- en flitseffecten en dat gaat niet goed samen met water. Die chemische reactie kan ontploffingen veroorzaken", zegt Marieke van Wijk, woordvoerder van de Veiligheidsregio.

Wachten op privacy instellingen...

De opslagen liggen in het buitengebied en dat is vrij dunbevolkt. "De adviseurs gevaarlijke stoffen buigen zich met veiligheidsexperts over een goede oplossing. De lekkage is gestopt", aldus Van Wijk. 

Wachten op privacy instellingen...

Wat is flitspoeder?
Flitspoeder is een stof die veel in illegaal vuurwerk wordt gebruikt omdat het vele malen harder knalt dan buskruit. Met driehonderd gram flitspoeder kun je een auto opblazen, aldus vuurwerkexpert Ad Nieuwendorp van de Nationale Politie tegen de NOS. Het spul is bovendien erg instabiel, wat betekent dat het snel ontploft. In Nederland is knalvuurwerk met flitspoeder illegaal, wel mag het in kleine hoeveelheden aanwezig zijn in professioneel siervuurwerk.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.