Video

Daders naar jeugdgevangenis voor keienongeluk Schijndel

29 mei 2018 om 13:11
nl
Twee jongeren van 17 en 19 jaar oud, verantwoordelijk voor het keienongeluk in Schijndel, krijgen twaalf maanden jeugddetentie, waarvan zes maanden voorwaardelijk, en een werkstraf van 150 uur. De derde verdachte (18) is tien maanden jeugddetentie opgelegd, waarvan vijf maanden voorwaardelijk, met nog 100 uur werkstraf en 50 uur leerstraf. Het drietal stond dinsdagmiddag voor de rechter in Breda.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

Volgens de rechter betreft het poging tot moord. Met z'n drieën hebben de jongeren grote keien op de Structuurweg in Schijndel gelegd. Tynni Habraken uit Schijndel, op dat moment zwanger, raakte ernstig gewond nadat ze op de keien inreed.

 

 

Schadevergoeding van bijna twee ton
Volgens de rechter hadden de daders zich nog kunnen bedenken toen ze de keien neerlegden. Wellicht wilden ze niemand vermoorden, maar ze hebben wel het risico genomen dat iemand om het leven zou komen.

Het slachtoffer krijgt een schadevergoeding van ruim 190.000 euro. Er was veel meer gevraagd, maar de rechter vindt dat een andere rechter zich moet buigen over de rest van die geëiste bedragen. Ook moet een schadevergoeding worden betaald aan een tweede slachtoffer dat door de kei schade aan zijn auto opliep.

De oudste verdachte is weliswaar meerderjarig, maar functioneert op een jonger niveau, aldus de rechtbank. Daarom krijgt ook hij jeugddetentie. De 18-jarige jongeman is 'verminderd toerekeningsvatbaar verklaard', aldus de rechtbank. 

Tegen de twee jongens die betrokken waren is voor de rechtbank in Breda twee weken geleden een straf van twintig maanden jeugddetentie geëist, waarvan vier maanden voorwaardelijk. De derde verdachte hoorde twee weken geleden zestien maanden jeugddetentie tegen zich eisen. 

Drietal sleepte met keien
Het ongeluk gebeurde in de nacht van 23 op 24 juni 2017. De vrouw reed met haar auto tegen een kei, waarna de wagen een klapband kreeg en tegen een boom botste. Ze was op dat moment tien weken zwanger.

De jongens hoorden kort na het ongeluk sirenes en een helikopter. Ze durfden niet te gaan kijken. In afgeluisterde gesprekken - de politie had apparatuur geplaatst in de auto van een van de verdachten - was te horen wat de verdachten hadden afgesproken als hun DNA gevonden zou worden.

Ook bespraken twee verdachten wat ze zouden zeggen na de arrestatie van een van de andere verdachten. “Ik durfde niet te bekennen”, vertelt de 19-jarige man tijdens de vorige zitting, toen de eis werd geformuleerd. Wie de steen op de weg heeft gelegd, is niet duidelijk. De drie jongemannen wezen tot nu toe naar elkaar

De zaak tegen de twee verdachten van 17 en 18 werd vorige keren achter gesloten deuren behandeld. Die zittingen liepen flink uit vanwege de hoge strafeisen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.