Video

Primeur Eindhoven: bewoonbare 3D-geprinte huizen, hunebedden of menhirs die zijn geland in het veld

30 mei 2018 om 06:00
nl
Eindhoven krijgt als eerste stad ter wereld bewoonbare huizen die zijn gemaakt met een 3D-printer. In totaal worden er vijf betonnen bouwwerken neergezet in de wijk Meerhoven. De eerste moet in 2019 af zijn. Huizen in de vorm van stenen, denk aan hunebedden of menhirs die zijn geland in het veld, zo omschrijft een woordvoerder van bouwbedrijf Van Wijnen het woensdagochtend in het radioprogramma WAKKER van Omroep Brabant.
Profielfoto van Tobias der Valk / Sandra Kagie
Geschreven door
Tobias der Valk / Sandra Kagie

Van Wijnen is een van de betrokken partijen bij het project. Het gevaarte dat de huizen moet gaan printen, is ontwikkeld door de TU Eindhoven, een wereldleider op dit gebied. En daar zijn de verwachtingen hoog. “Dit is nog nooit gedaan, dus we moeten nog genoeg dingen uitvinden. Maar deze techniek kan de bouw gaan veranderen”, zegt Ivo Jongsma van de TU. 

Hij sluit niet uit dat er in de toekomst hele woonwijken met 3D-printers worden gebouwd. “Over vijf jaar is deze technologie met sprongen vooruit gegaan. Het kan sneller gaan dan mensen beseffen.” De Technische Universiteit en de gemeente Eindhoven werken er al enkele jaren aan om een bewoonbaar geprint huis in de stad te realiseren. 

Lees verder onder de afbeelding.

 

Gekste vormen
De voordelen van het 3D-printen zijn groot, vertelt Jongsma. “Op dit moment moeten we beton in de bouw nog in kisten storten. Daardoor zijn we heel beperkt in de vormen die we kunnen gebruiken, maar het zorgt ook voor veel verspilling.” De 3D-printer verspilt bijna niks en de gekste vormen kunnen worden geprint.

Hoewel de techniek achter het 3D-printen snel vooruitgaat, is het printen van bewoonbare woningen een flinke uitdaging. Deze moeten aan strenge bouwvoorschriften voldoen, maar natuurlijk ook aan eisen als bewoonbaarheid en betaalbaarheid. Toch is dit geen experiment meer, zo benadrukken de TU, de gemeente en de verschillende betrokken bedrijven. Deze huizen zullen 'gewoon' bewoonbaar zijn. 

Betaalbare huizen
En dat het een hightech wereldprimeur is, wil niet zeggen dat de huizen alleen betaalbaar zijn voor loterijwinnaars. Juist niet. Jongsma: “We weten nog niet precies wat de huur zal worden. Maar het is de bedoeling dat jij en ik erin kunnen wonen.”

Het eerste geprinte huis dat volgend jaar in Meerhoven komt te staan, wordt nog geprint op de TU Eindhoven. Het gaat om een huis met één woonlaag. Maar de ambitie ligt volgens de deelnemers aan het project hoog. Zo moet het vijfde huis, bestaande uit drie woonlagen, op de plek waar het komt te staan, in Meerhoven dus, worden geprint. 

De woordvoerder van Van Wijnen benadrukt overigens dat het printen van huizen niet betekent dat in de bouw geen vaklieden meer nodig zijn. "Juist wel", zegt hij. "Robotisering is voor ons een toevoeging."  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.