Provincie wil APK invoeren voor Brabantse stallen

4 juni 2018 om 08:30
Gedeputeerde Anne-Marie Spierings
Gedeputeerde Anne-Marie Spierings
Er moet een APK komen voor veestallen. Dat vindt de provincie Brabant. Stallen die dan niet meer aan de gestelde eisen voldoen, worden afgekeurd.
Profielfoto van Roxanne Hazenberg
Geschreven door
Roxanne Hazenberg

Gedeputeerde Anne-Marie Spierings van Landbouw schreef dat in haar brief aan de Provinciale Staten. Volgens Spierings kan die APK ervoor zorgen dat veehouders eerder vernieuwingen aanbrengen aan hun stallen. 

"Nieuwe technieken zijn pas aan de orde zodra een ondernemer gaat ontwikkelen. Oude stallen kunnen nu nog vaak jaren functioneren terwijl ze een hoge ammoniak- en geuruitstoot hebben", zegt Spierings. "Een APK kan dit voorkomen en ervoor zorgen dat de stallen aangepast worden zodat ze beter zijn voor het milieu."

 

Wachten op privacy instellingen...

 

Deel van plan
De keuring voor stallen is onderdeel van een tienpuntenplan dat Spierings heeft opgesteld om de Brabantse landbouw milieuvriendelijker te maken. Het provinciebestuur wil verder dat ook biologische pluimveehouderijen onder de strengere regels vallen voor fijnstofuitstoot. 

Biologische pluimveehouderijen hebben nu nog geen maximum aan de hoeveelheid fijn stof die zij mogen uitstoten. Maar er komen steeds meer van dat soort bedrijven bij, waardoor logischerwijs de hoeveelheid fijnstof ook toeneemt. Spierings vindt dat het daarom tijd is om in te grijpen. 

Tip ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...