Jan van Lierop (18) wint kwalificatie eerste NK 8-Ball en mag naar China

3 juni 2018 om 18:58
nl
De 18-jarige Jan van Lierop uit Deurne heeft zich dit weekend geplaatst voor het eerste NK Chinese 8-ball toernooi ooit in Nederland. Hij won een prijzencheque en een plaats op het NK. Maar misschien nog wel de grootste prijs: deelname aan hét 8-ball evenement in China.
Profielfoto van Roxanne Hazenberg
Geschreven door

Het World Chinese 8-ball Masters toernooi in China, waar Van Lierop nu dus aan mag deelnemen, wordt internationaal gezien als dé wedstrijd op het gebied van biljart. Er doen spelers uit veertig verschillende landen mee en de hoofdprijs bedraagt een slordige 250.000 euro, een bedrag waar ze hier in Nederland alleen nog maar van kunnen dromen. 

Chinese 8-ball is een vorm van biljart dat de verdedigende aspecten heeft van snooker, en net zo technisch en aanvallend is als pool. Het toernooi dat Van Lierop won, werd in Delft gehouden en gold als kwalificatieronde en als opwarmer voor de eerste NK dat in november dit jaar gespeeld gaat worden. 

Omscholen
Deze vorm is vooral in het oosten erg groot waardoor er hogere prijzengelden te winnen vallen. Veel biljarters, onder wie dus Van Lierop, laten zich daarom omscholen. Dit evenement was dan ook de uitgelezen kans voor zowel snooker- als poolspelers om hun Chinese 8-ballvaardigheden te testen.

Dat was in het begin nog wat onwennig omdat er nog geen officiële tafels waren en nog maar weinig spelers ervaring hadden met het spel. Jur Kous, Rienus Gennissen en Jan Rempe zien we ook terug op het NK. Zij plaatsten zich in Delft ook voor het NK. 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.