Schippers van Maasveren breiden hun stakingen verder uit: 'Het is nu de dood of de gladiolen'

6 juni 2018 om 10:53
nl
De stakingen van de schippers van Maasveren houden nog even aan. Komende vrijdag gaan de schippers wederom staken en kunnen passagiers gratis naar de overkant.
Profielfoto van Roxanne Hazenberg
Geschreven door

De schippers liggen met hun werkgevers van Stichting de Maasveren in de clinch om een nieuwe loonregeling. Ze werken het hele jaar door buiten en hebben naar eigen zeggen veel last van lichamelijke kwalen. Om daar iets aan te kunnen doen, hebben ze een uitgebreide zorgverzekering nodig. En daar willen ze compensatie voor. 

Hoewel buiten zijn gezond lijkt, is dat in de praktijk voor de schippers wel anders. "Alle vier de seizoenen staan die mannen buiten. In de zomer is dat lekker, in de winter is dat natuurlijk minder aangenaam," zegt Cees Bos van het FNV. "Ze moeten herstelwerkzaamheden doen aan de apparatuur en vanzelfsprekend worden dan de gewrichten extra belast."  

Ivoren toren

Volgens de FNV man is het nu alles of niets. "De jongens op de boot zijn echt boos. Ze voelen zich niet gehoord, sterker nog: ze voelen zich genegeerd." Volgens de vakbondsleider zijn de werkgevers niet voor rede vatbaar. 

Het gaat volgens Bos om 110 euro bruto per maand, per werknemer. Dit bedrag is bedoeld om de hogere zorgrekening te compenseren.  

Tweemaal per dag

Mocht de staking van vrijdag niks opleveren, dan volgen er 24- en 48-uurs stakingen. Dan wordt wel al het werk neergelegd. Voor scholieren worden er dan twee momenten per dag behouden om aan de overkant te komen.  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.