De 'lul-niet-lolly' moet ook Brabantse concertbezoeker het zwijgen opleggen

7 juni 2018 om 22:22
nl
Tijs Heesterbeek van poppodium De Effenaar geeft het meteen toe: ook hij is weleens vermanend toegesproken om zijn mond te houden. Hij wil ermee zeggen: iedereen praat weleens tijdens een concert. "Maar het kan wel storend zijn als het concert daardoor wordt overstemd." Daarom heeft het poppodium 'lul-niet-lolly's' die kunnen worden ingezet bij 'risicovolle' concerten.
Profielfoto van Joris van Egmond
Geschreven door
Joris van Egmond

Het initiatief komt van poppodium Het Paard van Troje uit Den Haag die lolly's inzet als wapen tegen hardnekkige concertpraters. Het idee krijgt intussen veel navolging. Ze zijn vanaf dit weekend verkrijgbaar bij 22 concertpodia door heel Nederland, waaronder 013 in Tilburg en De Effenaar in Eindhoven. De podia starten dit weekend een campagne om het initiatief nog meer bekendheid te geven.

Aardbeiensmaak
De lolly's die alleen in aardbeiensmaak te krijgen zijn, staan op concertlocaties op prominente plaatsen opgesteld. Bezoekers die zich ergeren aan het gepraat van een andere concertganger kunnen een lolly pakken en deze overhandigen om duidelijk te maken dat het gepraat storend is. 

Wachten op privacy instellingen...

 

Dat luidkeels gepraat behoorlijk ergerlijk kan zijn voor concertbezoekers en artiesten, weet Heesterbeek van De Effenaar als geen ander. "We doen al wel psychologische dingen om meer stilte af te dwingen. Soms doen we de bar dicht, zetten we stoelen op de eerste rij of hangen we een briefje op. Dat helpt wel, maar niet altijd. We gaan kijken of de lolly's dan een oplossing zijn. Een ludieke manier die niet al te betuttelend is."

Onverwacht
Het zijn vooral de concerten waarbij je het niet verwacht, waarbij het publiek er flink op los praat. "Niet bij de concerten van singer-songwriters. Daar weet iedereen wel van dat je stil moet zijn. Maar de concerten met meer geluid, worden soms overstemd door nog meer geluid doordat mensen uitgebreid het weekend gaan doornemen. Of mensen die komen voor een bepaald nummer, maar bij de rest van de liedjes gaan kletsen." Ook in voorprogramma's wordt er vaak op los bijgepraat.

De ervaringen bij Het Paard in Den Haag zijn in ieder geval positief, daar werd het publiek al stiller. Maar muisstil hoeft het voor Heesterbeek in De Effenaar niet te worden. "Een beetje rumoer hoort wel bij een poppodium."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.