Video

OM ging fout in met opvragen telefoongegevens journalist Brabants Dagblad

8 juni 2018 om 14:31
nl
Het OM heeft toegegeven dat ze niet zorgvuldig genoeg te werk zijn gegaan toen ze de telefoongegevens van een Brabants Dagbladjournalist opvroegen. De top van het Openbaar Ministerie werd niet betrokken bij het opvragen van de gegevens. Dat had wel moeten gebeuren, zegt een woordvoerder van het college van procureurs-generaal tegen het ANP.
Profielfoto van Audrey Verhagen
Geschreven door
Audrey Verhagen

Volgens de wet had het college van procureurs-generaal geïnformeerd moeten worden. Het college van procureurs-generaal is het bestuur van het Openbaar Ministerie. De procureurs-generaal maken het landelijke opsporingsbeleid van het Openbaar Ministerie. Het ligt voor de hand dat zij van tevoren op de hoogte hadden moeten zijn.  

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid vindt dat journalistieke bronbescherming een belangrijk recht is. Daarvan mag alleen in uitzonderlijke gevallen worden afgeweken en dat was volgens de minister geen sprake van. Het Openbaar Ministerie zei vrijdag te betreuren dat de politie de gegevens heeft opgevraagd. Het OM in Den Bosch bood excuses aan. Janine Kramer van het OM: "Achteraf gezien hadden we nog zorgvuldiger moeten zijn."

Justitie wilde erachter komen wie er informatie had gelekt over de burgemeestersbenoeming in Den Bosch. Het Brabants Dagblad had van iemand geheime informatie gekregen. De telefoongegevens van Brabants Dagblad-journalist Jos van de Ven werden daarom opgevraagd én gekregen, zegt het Brabants Dagblad.  

Eisen Brabants Dagblad
Hoofdredacteur Lucas van Houtert gaf aan dat hij wil dat er stappen worden ondernomen. "We hebben eerst vastgesteld dat wat er gebeurd is, in strijd is met de wet. Ik ga niet overhaast te werk. Het Openbaar Ministerie wil het ook nog niet bevestigen, maar wij weten dat het zo is. We gaan nu kijken hoe we stappen kunnen ondernemen. Ik wil dat de gegevens verwijderd worden uit het dossier."

Van Houtert neemt het hoog op. "Wij vinden dit ernstig. We brengen heel veel nieuws uit de samenleving en wij zijn daarvoor afhankelijk van bronnen. Maar wie durft straks zijn mond nog open te doen als je belgegevens bij justitie terechtkomen?"

Misdrijf
De benoeming van een burgemeester is strikt vertrouwelijk. Lekken is een misdrijf volgens artikel 272 van het Wetboek van Strafrecht. Mensen die zich hieraan schuldig maken riskeren een gevangenisstraf van maximaal een jaar en een flinke geldboete die kan oplopen tot ruim 20.000 euro.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.