Video

298 lege stoelen bij Russische ambassade, stil protest van nabestaanden MH17

8 juni 2018 om 16:50
nl
Nabestaanden van de slachtoffers van MH17 voeren vrijdagmiddag een stil protest bij de Russische ambassade in Den Haag. Dit weekend viert Rusland de onafhankelijkheid, maar volgens de actiegroep Werkgroep Waarheidsvinding MH17 is er 'geen plaats voor trots en feestelijkheden wanneer het land geen verantwoordelijkheid neemt'.
Profielfoto van Roxanne Hazenberg
Geschreven door

Uit protest worden 298 lege stoelen in het parkje tegenover de Russische ambassade geplaatst. Eén voor elk van de omgekomen passagiers, onder wie vijftig Brabanders

De boodschap van de actievoerders aan president Poetin luidt: '"298 mensen, 80 van hen zijn voor altijd kinderen, hebben vandaag niets te vieren. Hun stoelen blijven leeg. Zij die hun lot bezegelden, zwijgen en kijken weg." 

Wachten op privacy instellingen...


Er waren niet veel nabestaanden aanwezig bij het protest. Volgens de actiegroep gaat het niet om hen, maar om het visuele effect van de lege stoelen.  

Toon respect
Bart en Jeanne Hornikx uit Goirle organiseerden mede het protest. Soms zie je bij een herdenking 298 namen, maar nu je echt het beeld ziet van 298 stoelen, dat doet wat met je. En in een van die stoelen zat onze dochter Astrid met haar vriend", aldus Jeanne. "Ons leven is weg, onze toekomst is weg. En daarom doen we dit. We willen iets meer weten."

Terwijl veel mensen ervan uitgaan dat de Russen de lippen stijf op elkaar houden, houden Jeanne en Bart hoop. "Wij vragen Rusland: toon respect en geef een beetje zichtbaarheid en troost aan ons. Zeg wat er aan de hand is", zegt Jeanne. "Wij willen graag de waarheid weten."


"De Russen kunnen liegen alsof het gedrukt staat", meent vader Bart. Maar volgens beide nabestaanden hoeft er maar één iemand te zijn die vroeg of laat wroeging krijgt om een doorbraak te realiseren. "De wonderen zijn de wereld nog niet uit," zegt Jeanne.

Wachten op privacy instellingen...


Herinneringsbankje
Werkgroep Waarheidsvinding MH17 is een actiegroep die bestaat uit nabestaanden van de slachtoffers van MH17. Vorig jaar zette de groep een herinneringsbankje met de boodschap aan Rusland: "Neem verantwoordelijkheid en wees transparant."

Het bankje staat er nog steeds. De werkgroep zegt te blijven wachten totdat Rusland aan de oproep heeft voldaan. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.