Medewerkers van DAF in Eindhoven leggen vrijdag het werk neer

12 juni 2018 om 13:33
nl
Werknemers van DAF Trucks in Eindhoven leggen vrijdag het werk neer uit onvrede over de lopende cao-onderhandelingen in de metaalsector. Dat meldt vakbond FNV. De staking volgt op het verlopen van een ultimatum dat vakbonden werkgevers tot dinsdagmiddag hadden gesteld.
Profielfoto van Raoul Cartens
Geschreven door
Raoul Cartens

Vakbonden eisen onder meer een loonsverhoging van 3,5 procent per jaar, met een jaarlijkse minimumstijging van 1000 euro. Daarnaast eisen ze ook meer vaste aanstellingen voor jongeren en een gelijke beloning van vaste en tijdelijke werknemers. De cao metalelektro geldt voor 150.000 werknemers.

Sector in gevaar
Werkgeversorganisatie FME vindt de eisen uit het ultimatum te ver gaan. Instemmen met alle voorwaarden brengt de sector in gevaar, stellen de ondernemers. FME heeft een voorstel gedaan van 6,9 procent meer loon over een looptijd van 33 maanden, wat volgens de werkgevers ruim boven de inflatie ligt.

Ook in 2015 was DAF in Eindhoven het doelwit voor een reeks stakingen van de vakbonden, waarbij het negen maanden duurde voordat de bonden en de werkgevers tot een akkoord kwamen. Het gaat nu opnieuw om een 24-uursstaking, waarbij de DAF-medewerkers worden opgeroepen om donderdagnacht om twaalf uur het werk neer te leggen. De leden ochtendploeg kunnen zich vanaf negen uur inschrijven als staker.

Schandalig
De verhoudingen tussen werkgevers en vakbonden zijn gespannen. Een week geleden noemden vakbonden het cao-bod van FME al 'schandalig' en de houding van werkgevers 'ronduit respectloos'.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.