Video

Tjibbe (10) bedankt duizenden bloeddonoren: 'Nu kan ik weer met vriendjes afspreken en naar school'

13 juni 2018 om 19:51
nl
Tjibbe is een tienjarige jongen uit Berkel-Enschot. Hij lijdt aan een afweerstoornis waardoor hij elke week afhankelijk is van duizenden mensen die hun bloed doneren. Donderdag, op Wereld Bloeddonordag, bedankt hij alle mensen die wekelijks voor hem klaarstaan.
Profielfoto van Roxanne Hazenberg
Geschreven door

'Lieve donor, vandaag geef ik jouw donatie een gezicht. Dank je wel dat je aan mij dat gezicht wil geven.' Deze tekst staat op het kaartje dat Tjibbe donderdag bij de bloedbank in het Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg aan al zijn donoren gaat geven. En dat zijn er nogal wat. Elke week ontvangt hij van duizend mensen bloed.

Gefilterd
Dat lijkt een hoop bloed, maar Tjibbe heeft alleen de afweerstoffen uit het bloed nodig. "Mijn cellen zijn net soldaatjes", vertelt Tjibbe. "De soldaatjes doen wel goed hun werk, maar ik heb er te weinig van om enge ziektes te kunnen verslaan."

En dus worden de afweerstoffen voor Tjibbe uit het donorbloed gefilterd en via een infuus toegediend. 

Voordat Tjibbe de donaties kreeg, was hij erg ziek. "Ik lag alleen maar op bed en was heel moe en ziek. Nu kan ik weer sporten, naar school en met vriendjes afspreken."

Vorig jaar bedankte Tjibbe ook al zijn donoren. "Ze waren heel blij dat ze een gezicht zagen voor wie ze doneerden", vertelt Tjibbe. 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.