Heb jij zonnepanelen? Binnenkort leveren ze je minder geld op

17 juni 2018 om 15:38
nl
Het is inmiddels een bekend gezicht: daken vol met zonnepanelen. Ook in Brabant, waar de provincie het klimaat een warm hart toedraagt. Toch leveren die zonnepanelen je binnenkort minder geld op. Minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) wil namelijk de huidige zonnepanelenregelingen per 2020 veranderen. Dat heeft gevolgen voor wie nu zo’n installatie op het dak heeft of overweegt het aan te schaffen.
Profielfoto van Renzo Veenstra
Geschreven door

De kosten van de panelen zijn best hoog, tussen de 3000 en 10.000 euro. Toch kopen veel Brabanders ze, omdat dat geld ook weer terugverdiend kan worden. 

Allereerst omdat je door het zelf opwekken van energie minder stroom hoeft te ‘kopen’ van je energiebedrijf. Maar ook omdat de te veel opgewekte stroom wordt teruggeleverd aan het energienet. En die stroom mag je aftrekken van je verbruik.  

Terugleversubsidie
Dat systeem, de salderingsregeling, gaat per 2020 op de schop. Er komt een ‘terugleversubsidie’ voor in de plaats, waarbij je als burger met zonnepanelen
een klein beetje subsidie krijgt op de stroom die je opwekt. Hoe die regeling er precies uit komt te zien, wordt nog bedacht

Zeker is al wel dat je je kostbare panelen minder snel zult terugverdienen. Als de regeling zo blijft, heb je je panelen straks in vier jaar terugverdiend. Wiebes vindt dat je daar best zeven jaar over mag doen en verlaagt dus het geld dat de overheid bijlegt. 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.