Video

‘Petitie duivenmelkers bedoeld om gesprek aan te gaan’

19 juni 2018 om 23:02
nl
Duivenmelkers raken regelmatig hun duiven kwijt door roofvogels. De Nederlandse Postduivenhouders Organisatie (NPO) heeft nu een petitie aangeboden aan de Tweede Kamer om de opkomst van de roofdieren tegen te gaan. En dat roept veel verontwaardiging op: "Het gaat éindelijk weer goed met de roofvogel."
Profielfoto van Roxanne Hazenberg
Geschreven door

Duivenmelkers zien de slechtvalk als de grootste boosdoener. "In 1990 waren er nog tien geregistreerde paren, nu zijn er dat driehonderd. En dat zijn alleen nog maar de vogels die geregistreerd staan", zegt initiatiefnemer Vincent Hoogerwerf uit Mill. Elk paartje heeft een leefgebied van ongeveer tien bij tien kilometer. "Alle slechtvalken bij elkaar moeten dus inmiddels wel heel Nederland bestrijken!" 

Hij is een petitie gestart die hij dinsdag aan heeft geboden aan de Tweede Kamer. Die lijst werd door meer dan 7.000 mensen ondertekend. Met de petitie wil Hoogerwerf een verbod aanvragen voor het plaatsen van nieuwe nestkasten en op het vrijlaten van gefokte roofvogels. De bedreiging door roofvogels is volgens Hoogerwerf namelijk geen gevolg van natuurlijke ontwikkelingen, maar wordt volgens hem vooral door menselijk ingrijpen veroorzaakt. 

'Bizarre actie'

"Het gaat éindelijk weer goed met de roofvogel", zegt een woordvoerder van Natuurmonumenten. Die heeft het door de bouw van steden en door de landbouw erg moeilijk gehad. Door het plaatsen van nestkastjes is de roofvogel weer een beetje in opkomst. Dat mensen met een ouderwetse hobby het de roofvogel weer opnieuw moeilijk willen maken, vind ik heel bizar." 

Wim Jongh, voorzitter van Postduiven Vereniging Afdeling Brabant 2000 uit Rijen baalt van die reactie. Hij onderstreept nogmaals dat de ondertekenaars niet tegen roofvogels zijn, maar verschillende hobby's er onder lijden. Hij roept op tot een gesprek om samen tot goede afspraken te komen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!