Video

Grote financiële problemen voor HAS Hogeschool in Den Bosch, 'Onderwijs niet in gevaar'

20 juni 2018 om 12:05
nl
De HAS Hogeschool in Den Bosch heeft grote financiële problemen. Dit blijkt uit een kritisch rapport van de onderwijsinspectie dat vorige maand al is verschenen. Volgens dat rapport zal de school aan het einde van dit jaar een tekort van 3,5 miljoen euro hebben als er niks gebeurt. Daarom is de school nu onder financieel toezicht geplaatst.
Profielfoto van der Valk Tobias van
Geschreven door
der Valk Tobias van

Volgens het rapport is het goed mogelijk dat ‘binnen afzienbare termijn’ het onderwijs op de school in de problemen komt. 

Nieuwbouw

De problemen zijn volgens het rapport mede veroorzaakt door grote eigen investeringen in nieuwbouw. Ook zou het bestuur financieel geen controle hebben. In het rapport staat dat de hogeschool de problemen heeft erkend. Inmiddels is er een verbeterplan opgesteld om de school uit de problemen te halen. 

Reactie HAS
Bestuursvoorzitter Dick Pouwels noemt de situatie 'beroerd en ongewenst', maar verzekert dat het onderwijs niet in gevaar komt. "We hebben een verbeterplan opgesteld en er zijn bezuinigingen doorgevoerd. We denken dat we nu alles op orde hebben." Volgens Pouwels worden er nu 'constructieve' gesprekken met het ministerie gevoerd: "We verwachten er uit te komen."


Als belangrijkste oorzaak wijst Pouwels naar de onverwacht grote groei van het aantal studenten en misgelopen afspraken met het ministerie. "In 2017 hebben we al voorzien dat er een probleem zou zijn. Toen hadden we afspraken met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) over extra financiering, dat was in kannen en kruiken. Maar we zijn overgeheveld naar een ander ministerie (Onderwijs Cultuur en Wetenschap), toen waren er plots weer andere voorwaarden." 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.