Grote staking in metaalsector: 'Niet iedereen zit op posities waar goed verdiend wordt' - Omroep Brabant

Grote staking in metaalsector: 'Niet iedereen zit op posities waar goed verdiend wordt'

20 juni 2018 om 09:39
nl
De metaalsector staakt woensdag voor een betere cao. In vijf steden, waaronder Eindhoven, zijn 24 uur lang stakingsbijeenkomsten georganiseerd. In het Eindhovense Stadswandelpark zijn ruim 2200 medewerkers.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door
Ron Vorstermans

Naast werknemers van DAF en VDL, staken er ook medewerkers van chipmachinefabrikant ASML. “Er wordt goed verdiend daar, maar niet iedereen zit daar op posities waar het goed verdienen valt”, zegt een stakende medewerker van ASML. Overigens meldt het Veldhovense bedrijf dat maar 6 medewerkers zich hebben ingeschreven als staker.

“Mensen hebben soms 5 tot 9 jaar een flexibel contract, en krijgen dan pas een vast contact. Dat is ons ook een doorn in het oog.”

Wachten op privacy instellingen...

Onderhandelingen muurvast
De regionale stakingen zijn een vervolg op de eerdere staking bij DAF Trucks in Eindhoven en de Fokker-actie in Papendrecht. Bij DAF werd vorige week vrijdag gestaakt. De staking bij DAF loopt woensdag vanaf elf uur 's avonds tot zes uur donderdagochtend.

De medewerkers in de metalektro willen een nieuwe cao met onder meer een loonsverhoging van 3,5 procent per jaar. Ook willen ze meer zeggenschap en meer werkzekerheid. De cao geldt voor circa 150.000 werknemers. Onderhandelingen over de cao zitten echter muurvast. 

“Dit is nog maar het begin”, voorspelt onderhandelaar Loes Bezemer van CNV Vakmensen. “In de metalektro wordt goed geld verdiend, dus de 150.000 werknemers in de metalektro verdienen ook een goede cao. Kennelijk zijn er acties nodig om de werkgevers daarvan te overtuigen.” 

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.