Video

Operatierobot zorgt voor minder pijn en minder bloedverlies: ‘De armen van een robot trillen niet’

21 juni 2018 om 12:40
nl
Veel dingen kunnen computers nauwkeuriger dan mensen. En dat geldt zeker ook voor operaties. Daarom voeren artsen van het Catharina Ziekenhuis sinds 2013 prostaatkankeroperaties uit met de Da Vinci-operatierobot. “Het is heel bijzonder”, vindt uroloog Eric Vrijhof.
Geschreven door

Doordat de robot al aan een paar kleine sneetjes genoeg heeft om te kunnen opereren, hoeft de patiënt niet helemaal ‘opengemaakt’ te worden. Dat heeft veel voordelen. Operaties verlopen een stuk sneller. Ook hebben patiënten minder bloedverlies, minder pijn na de operatie en herstellen ze sneller. 

Maar, de robot doet niet alles zelf. Vrijhof bedient de grote armen van het apparaat op afstand. Via kleine pijpjes gaan die armen in de buik van de patiënt. “Eigenlijk opereer je van binnen en lijkt het net alsof het open chirurgie is”, zegt Vrijhof trots. 

Trillende handen

Cor Stoppels is één van de patiënten waarbij de prostaat wordt verwijderd met behulp van de Da Vinci-operatierobot. Bang is hij zeker niet. “Ik ben goed voorbereid. Ik weet precies wat er gaat gebeuren”, vertelt hij. 

 “Hoe goed de chirurg ook is, de handen trillen altijd een beetje en daar heeft een robot geen last van”, gaat Stoppels verder. “Zolang de robot precies doet wat de chirurg wil dat hij doet, dan gaat het goed.”

Nijmegen

De innovatieve Da Vinci-robot staat niet in het Catharina Ziekenhuis, maar in het Nijmeegse Canisius Wilhelmina Ziekenhuis. Dankzij Santeon, een samenwerkingsverband tussen zeven klinische ziekenhuizen, kunnen patiënten uit Eindhoven toch met de robot worden geopereerd in Nijmegen. Dat terwijl ze gewoon bij hun eigen arts blijven. 

Omroep Brabant staat donderdag stil bij Over Leven met Kanker. We zijn de hele dag te gast in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. We vertellen hoe het is om te leven met de ziekte en over vooruitstrevende behandelingen die worden ingezet. Lees en bekijk al onze verhalen op omroepbrabant.nl/overlevenmetkanker

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.