Video

Niet alleen Breda en Eindhoven: 'Veel meer gemeenten moeten experimenteren met legale wiet'

20 juni 2018 om 19:58
nl
Er moeten meer gemeenten meedoen aan een experiment met legale wiet. Dat adviseert een commissie aan de regering. De commissie heeft in opdracht van het kabinet onderzocht hoe dit experiment eruit moet komen te zien. Terwijl veel gemeenten, zoals Breda en Eindhoven, staan te trappelen om mee te doen, trapt het kabinet op de rem door te stellen dat de proef in hooguit zes tot tien gemeenten wordt gehouden.
Profielfoto van Jacky Goossens
Geschreven door

Het experiment met door de staat gekweekte cannabis zou in 'aanzienlijk meer' gemeenten moeten worden gehouden dan in het regeerakkoord staat. Dat adviseert een commissie onder leiding van professor André Knottnerus, die de afgelopen tijd in opdracht van het kabinet onderzocht hoe het experiment met de zogeheten gesloten coffeeshopketen eruit moet komen te zien.

In het regeerakkoord is afgesproken de proef in zes tot tien (middel)grote gemeenten te houden, maar de commissie denkt dat dat te weinig is voor 'een voldoende representatief onderzoek en een methodologisch verantwoorde analyse'. 

Verschillende meningen
Het advies doorkruist het wankele compromis dat de regeringspartijen, die heel verschillend denken over de legalisering van wietteelt, zijn overeengekomen.

Coffeeshops mogen nu wel cannabis verkopen, maar de inkoop gebeurt clandestien. Dat is een doorn in het oog van vooral regeringspartij D66. Die drong aan op de proef, in de hoop de onderwereld, die stevig verdient aan de illegale wietteelt, een slag toe te brengen. Veel gemeenten, zoals Breda, denken er ook zo over en willen graag aan het experiment meedoen.

"Het is een goed en gedegen rapport", vertelt burgemeester Paul Depla van Breda in het ochtendprogramma Wakker. "Het rapport kan ervoor zorgen dat, als het kabinet er naar luistert, een kans van slagen heeft. Dat is heel belangrijk. 

Totale legalisering
Wat de commissie betreft is het experiment niet alleen geslaagd als er gunstige effecten gemeten worden, maar ook als er geen verslechtering optreedt ten opzichte van de huidige situatie. Zo'n uitkomst zou klip en klaar pleiten voor legalisering van de wietteelt, vindt de commissie.

Het kabinet wil het experiment, op aandringen van vooral regeringspartij ChristenUnie, na vier jaar beëindigen. Maar de commissie wil het bij succes kunnen verlengen.

Daar is Depla het mee eens. "Ik begrijp dat je uit ideologisch standpunt tegen cannabis kunt zijn, maar je moet je beseffen dat het toch gebruikt wordt. Dat is daarom belangrijk om te zorgen dat het goed geregeld is om bijvoorbeeld illegale handel te  

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.