Insmeren kan huidkanker voorkomen, maar ook je ogen lopen gevaar in de zon

21 juni 2018 om 10:18
nl
Het is weer mooi weer en iedereen weet inmiddels wel dat je je goed moet insmeren voordat je de zon in gaat. Maar dat je ogen ook echt gevaar lopen in de zon en dat een goede zonnebril geen overbodige luxe is, dat weet niet iedereen.
Profielfoto van Frances Vermeeren
Geschreven door
Frances Vermeeren

“Met name op latere leeftijd kun je problemen krijgen als je je ogen niet goed beschermt tegen uv-straling”, vertelt dermatoloog van het Catharina Ziekenhuis Eindhoven Monique Thissen. “Je gaat steeds minder goed zien omdat je lens schade oploopt.” 

Goede zonnebril
Wat kun je dan het beste doen? Volgens Thissen is een goede zonnebril ontzettend belangrijk. Met een bril van een paar euro ben je totaal niet goed beschermd. 

Op de pootjes van de bril moet een keurmerk zitten. Je moet minimaal een zogenoemde CE-markering van 2 hebben, maar 3 of 4 is beter. Het allerbeste is het als er een sticker op de pootjes zit waarop staat ‘100% UV of UV400’.

Je moet ook goed letten op de kleur van het glas. “Brillen met van die hippe kleuren als rood en zilver kun je beter laten liggen”, adviseert Thissen. “Grijsgroen of bruin is het beste.” 

Huidkanker
Natuurlijk blijft het ook belangrijk om je goed in te smeren met zonnebrand en om regelmatig je huid te controleren. “Vooral moedervlekken die van uiterlijk veranderen of wondjes die niet goed willen genezen.”

In Nederland krijgen 55.000 mensen per jaar huidkanker. Zo’n 7000 mensen daarvan komen uit Brabant. En dat aantal neemt nog steeds toe. “Ondanks alle campagnes die we voeren”, verzucht Thissen. 

Omroep Brabant staat donderdag stil bij Over Leven met Kanker. We zijn de hele dag te gast in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. We vertellen hoe het is om te leven met de ziekte en over vooruitstrevende behandelingen die worden ingezet. Lees en bekijk al onze verhalen op omroepbrabant.nl/overlevenmetkanker

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.