Video

Gerda (62) gaat dood en heeft een boodschap: 'Laat je er niet onder krijgen door die kutkanker'

21 juni 2018 om 12:21
nl
“Laat je er niet onder krijgen door die kutkanker.” Gerda gaat dood en voordat dat gebeurt wil ze een boodschap de wereld in brengen. Het taboe moet van kanker en doodgaan af. “Ondanks dat je kanker hebt kun je gewoon doorleven. Neem mensen mee in jouw proces.”
Profielfoto van Frances Vermeeren
Geschreven door
Frances Vermeeren

Kanker. Die diagnose kreeg de bijna 62-jarige Gerda voor het eerst in 2015. Het zat in haar borst. Na behandeling was ze heel even genezen. Maar zeven maanden later was de ziekte weer terug. Haar borst werd geamputeerd. Het mocht niet baten. Afgelopen mei kreeg ze het slechte nieuws: de kanker is uitgezaaid in haar longen, lever en hoofd. 

Kwaliteit
Alle behandelingen die Gerda nu nog krijgt zijn om haar laatste maanden zo goed mogelijk te laten verlopen. “Mijn man hoopt dat het een jaar is. Ik wil ook graag een jaar maar daar ga ik eigenlijk zelf niet meer vanuit. Ik kan niet meer genezen. We gaan nu voor kwaliteit.”

Gerda vertelt haar verhaal in het Omroep Brabant radio- en televisieprogramma Brabants Bont:

Voor andere mensen die te maken krijgen met kanker heeft Gerda een belangrijke boodschap. “Mensen durven patiënten met kanker nooit te benaderen. Maar je voelt je juist goed als je aandacht krijgt. Kanker is niet besmettelijk. Het zit in mijn lijf en niet in dat van jou.”

Dat geldt volgens Gerda ook voor de patiënten zelf: “Neem mensen mee in jouw proces zodat ze begrijpen wat het is en waarom je verdrietige dagen hebt.”

Tot het gaatje
Ondanks dat het leven van Gerda bijna voorbij is, blijft ze positief. “Je kunt niets doen aan de omstandigheden die om je heen gebeuren”, legt ze uit. “Je moet gewoon de goede punten eruit halen.” 

Wachten op privacy instellingen...

 

Maar als je dood gaat, waar geniet je dan nog van? “Kleine dingen worden opeens heel speciaal. Bijvoorbeeld als iemand onverwachts langs komt en blijft eten.”

En genieten, dat doet Gerda. “Ik ga door, tot het gaatje.”

Omroep Brabant staat donderdag stil bij Over Leven met Kanker. We zijn de hele dag te gast in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. We vertellen hoe het is om te leven met de ziekte en over vooruitstrevende behandelingen die worden ingezet. Lees en bekijk al onze verhalen op omroepbrabant.nl/overlevenmetkanker

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.