Gezonde voeding erg belangrijk in strijd tegen kanker: ‘Jammer dat ik geen pizza meer kan eten’

21 juni 2018 om 16:00
nl
Genezen van kanker is topsport. Patiënten doorstaan de zware behandeling het beste als ze verder helemaal fit zijn. Daarom besteedt het Kanker Instituut van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven voor en tijdens behandeling veel aandacht aan voeding, beweging en mentale gezondheid. John van den Elsen is een van de patiënten die hier mee te maken heeft.
Geschreven door

“Ik krijg sondevoeding. Die blijft niet alleen in het ziekenhuis erin zitten maar hij gaat ook mee naar huis”, vertelt John. Hij heeft slokdarmkanker, voor de tweede keer. 

Marathon
“De hele behandeling is een soort marathon en voor een marathon moet je trainen om zo goed mogelijk over de finish te komen”, legt chirurg Misha Luyer uit. Daarom wordt voor de start van de behandeling de conditie van patiënten getest. Op basis van die test wordt een trainingsprogramma gemaakt waar patiënten thuis mee aan de slag kunnen. 

Voor bewegen heb je energie nodig. En die energie komt uit eten. Maar juist dat vormt een probleem. “Vaak lukt het patiënten niet om voldoende te eten”, vertelt diëtiste Sascha Lichthart. “We zijn ervoor om te zorgen dat elke patiënt voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Dat vergt soms wat creativiteit.”

Geen pizza meer
In plaats van drie keer per dag eten gaat John van den Elsen naar zes of zeven maaltijden per dag. Hij moet vaker kleinere porties eten. “Dat is wel jammer want ik houd gruwelijk veel van grote pizza’s”, grapt hij.

Als voeding en beweging eenmaal op orde zijn, is het tijd voor rust in je hoofd. Een verpleegkundig specialist vertelt wat patiënten kunnen verwachten van de behandeling en houdt na de behandeling in de gaten hoe het met de zieke gaat. 

Tweede kans
“Het stelt je gerust als je weet wat op je afkomt”, vertelt John. “Hoe ingrijpend een operatie kan zijn en wat je daarna kunt verwachten. We willen toch allemaal zo snel mogelijk naar huis.”

John voelt zich klaar voor zijn operatie en kijkt de behandeling met vertrouwen tegemoet. “Ik ben heel blij dat ik een tweede kans krijg en die grijp ik met beide handen aan.” 

Omroep Brabant staat donderdag stil bij Over Leven met Kanker. We zijn de hele dag te gast in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. We vertellen hoe het is om te leven met de ziekte en over vooruitstrevende behandelingen die worden ingezet. Lees en bekijk al onze verhalen op omroepbrabant.nl/overlevenmetkanker

 

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.