Kapel blaast na 53 jaar laatste adem uit: 'Ik heb dit orkest mee opgericht, dus dit is niet fijn' - Omroep Brabant

Kapel blaast na 53 jaar laatste adem uit: 'Ik heb dit orkest mee opgericht, dus dit is niet fijn'

21 juni 2018 om 23:14
Al meer dan vijftig jaar is Blaaskapel De Drie Donken uit Den Dungen een succesvolle blaaskapel in heel Nederland. Die bekendheid kregen ze door bekende carnavalsnummers met Toon Hermans. Onderbezetting van het orkest zorgde ervoor dat de leden noodgedwongen moeten stoppen. Zaterdag blaast het orkest voor de laatste keer zijn adem uit in Schaijk.
Profielfoto van Ilse Schoenmakers
Geschreven door

Wie repetitiezaal Gelre's end in Hedel binnenloopt wordt ondergedompeld in Tsjechische volksmuziek. Het Dungense blaasorkest heeft al jaren geen eigen oefenzaal meer en repeteert daarom net buiten Brabant. Het ledenaantal liep de afgelopen jaren terug, waardoor er nu nog maar dertien muzikanten zijn. Aan het enthousiasme zal het in ieder geval niet liggen. Nog voor de laatste repetitie aanvangt, zijn de instrumenten ingeblazen en staan zij opgesteld. "We proberen natuurlijk een heel goed concert neer te zetten en we hebben een aantal invallers om het orkest aan te vullen, dus we willen deze laatste repetitie ten volle benutten", aldus José van de Koevering, orkest lid sinds dag één. 

De afgelopen jaren liep het ledenaantal terug en de pogingen om weer een volle bezetting te krijgen gaven niet het gewenste resultaat. Het orkest besloot daarom noodgedwongen te stoppen, maar niet voor zij nog een laatste afscheidsconcert spelen. Daar werd maanden naartoe gewerkt, zaterdag is het zo ver.

Tekst gaat verder onder video.

Wachten op privacy instellingen...

Hoogtepunten
"Ik heb dit orkest mee opgericht, dus om dan noodgedwongen te moeten stoppen is niet fijn", vertelt melophonist Jos. Het orkest kende dan ook vele hoogtepunten en was jaren bekend in de provincie en ver daarbuiten. Carnavalshits 'Hélène' en 'Vogeltje wat zing je vroeg' met Toon Hermans, een van de grootste cabaretiers van Nederland, zette de muzikanten op de kaart. Ook televisiepresentator Willem Duys was groot fan en nodigde het orkest uit in zijn show. Hij had een platenmaatschappij en nam een lp met hen op. 

Tekst gaat door onder video.

Wachten op privacy instellingen...

Maar die nummers worden niet gespeeld op het afscheidsconcert. Ieder lid heeft een nummer gekozen dat gespeeld gaat worden en daar zitten de nummers met Hermans niet tussen. Daar kozen de leden bewust voor volgens José: "Het is veertig jaar geleden dat we dat gespeeld hebben, dat kunnen we niet blijven doen. Die tijd is mooi geweest, maar we hebben genoeg nieuwe nummers die we kunnen spelen." Een favoriet nummer heeft hij niet, maar toch moest hij ook een nummer kiezen voor het laatste concert: "Ik zing een nummer samen met mijn vrouw, mijn lief, en dat heeft natuurlijk een dubbele betekenis."

 

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...