Phillip Cocu reageert op overstap: 'Het zal niet altijd makkelijk zijn'

22 juni 2018 om 13:30
nl
Fenerbahçe is de nieuwe werkgever van Phillip Cocu. De Turkse topclub was meer dan een jaar op zoek naar een geschikte trainer, en kwam uiteindelijk uit bij de 47-jarige oefenmeester. Cocu behaalde drie landstitels met PSV, en moet Fenerbahçe weer naar de Turkse top brengen. "Ik ben erg onder de indruk van de plannen van de club voor de nabije toekomst."
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

Fenerbahçe heeft bijna een jaar naar een nieuwe trainer gezocht die paste bij de visie van de club. Dat maakte clubvoorzitter Ali Koç bekend nadat Phillip Cocu vrijdag zijn contract bij de Turkse club tekende. Cocu stond na dit onderzoek bovenaan. "Hij kiest voor aanvallend en spectaculair voetbal en kan spelers beter maken. Hij plaatst het belang van het team voorop en heeft oog voor jeugdspelers," aldus Koç.

Op de website van zijn management reageert Cocu zelf op de aanstaande transfer. "Eindhoven is mijn stad en PSV is mijn thuis. Zowel als speler als als trainer is het de plek waar ik vele jaren heb doorgebracht en alle kansen heb gekregen om me te kunnen ontwikkelen. Of ik nog jaren bij PSV had willen werken? Ja, maar daar gaat het niet om bij topsport. Om bij de top te komen en te blijven, moet je jezelf blijven ontwikkelen en uitdagen. Je moet kansen grijpen als die zich aandienen. De kans die ik nu krijg aangeboden, om bij Fenerbahçe samen met de nieuwe president en technisch directeur iets neer te zetten, is enorm. Het is een vergelijkbare kans die PSV mij jaren geleden heeft gegeven en een manier van werken die bij mij past.”

'Juiste gevoel'
De 47-jarige oefenmeester is lovend over de Turkse club die vorig jaar tweede werd.  "Fenerbahçe is een topclub en doet elk jaar mee om de hoofdprijzen in Turkije. Ik heb met Koç en technisch directeur Damien Comolli meerdere goede gesprekken gehad waardoor ik het juiste gevoel bij de club heb gekregen. Ik ben heel enthousiast en gedreven om daar iets moois neer te zetten."

Tekst gaat verder onder de tweet.

Wachten op privacy instellingen...

In april heeft Cocu aan PSV en de supporters kenbaar gemaakt open te staan voor een vertrek bij PSV, wanneer de juiste club zich zou aandienen. Direct nadat de interesse van de club uit Istanboel voor Cocu serieus bleek, belde de hoofdtrainer naar PSV’s algemeen directeur Toon Gerbrands om hem te informeren. Op verzoek van zowel PSV als Fenerbahçe diende Cocu met niemand te praten over zijn overgang naar de Turkse topclub. "Dat was moeilijk, natuurlijk,” vertelt Cocu. "Ik kon de mensen met wie ik dagelijks werkte niet zelf op de hoogte brengen of uitleg geven. Maar ik weet hoe de voetbalwereld in elkaar steekt en begrijp de belangen. Dat is niet anders.”

Champions League
Cocu zal met Fenerbahçe actief zijn in de voorronde van de Champions League. De club uit Istanbul werd vorig seizoen tweede, en stroomt in de derde voorronde in als ongeplaatste club. De kans is aanwezig dat Cocu het dan meteen opneemt tegen een Nederlandse club, want Ajax zou de tegenstander kunnen worden als de club uit Amsterdam de tweede voorronde overleeft. 

Heksenketel
Cocu komt in Turkije in een heksenketel terecht. De 50.000 fans die wekelijks in het stadion zitten, zijn bloedfanatiek en snakken naar een kampioenschap. In Turkije en daarbuiten heeft de club miljoenen fans.  

De directie aarzelt niet om trainers die slecht presteren de laan uit te sturen. Sinds 2008 stonden negen trainers (inclusief Cocu) aan het roer.  Eerder deze week moest trainer Aykut Kocaman nog vertrekken, hoewel hij de club vorig jaar naar de tweede plaats leidde. Dat de club al een jaar naar een nieuwe trainer zocht, terwijl Kocaman nog meedeed voor het kampioenschap, is eigenlijk al veelzeggend.

Cocu realiseert zich dat Turkije geen makkelijk land is om te werken. "De directie heeft me verteld wat hun plannen met de club zijn en die zijn serieus, ambitieus en uitdagend. Dat was voor mij de trigger om deze stap te maken, al zal het de komende seizoenen niet altijd even gemakkelijk zijn.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.