Video

Hoe wij allemaal superhelden worden: ‘De mogelijkheden zijn onbeperkt’

24 juni 2018 om 12:00
nl
Net zo sterk zijn als Superman of moeiteloos herstellen van een blessure zoals Wolverine van de X-Men. Door te sleutelen aan ons DNA kunnen wij in de toekomst allemaal superhelden worden. De Ierse onderzoeker Barry Fitzgerard van de TU Eindhoven heeft op een rijtje gezet wat er nu allemaal al mogelijk is en verwacht dat wij over een jaar of twintig daadwerkelijk superkrachten zullen hebben.
Profielfoto van Bert van Doorn
Geschreven door

Presentator Merlijn Passier zocht Fitzgerald op in het Omroep Brabant-programma Brabant 2050. Zelf wil Merlijn “ook heel graag” superkrachten hebben. Fitzgerald schreef het boek Secrets of Superhero Science, waarin hij vertelt wat er allemaal mogelijk is. Het geheim zit hem in ons DNA.

Door aan ons DNA te sleutelen, kunnen er superkrachten worden gecreëerd. Het aanpassen van ons DNA is mogelijk met een methode genaamd CRISPR-cas. Daarmee kan DNA met ongekende precisie worden gemodificeerd. 

Wachten op privacy instellingen...

 

‘Knippen in DNA’
“Het is een nauwkeurige en goedkope manier om elk soort DNA aan te passen, dus zowel van mensen als planten. Het werkt net als een schaar. Het zoekt naar een stukje genetische code in het DNA en knipt dat stukje eruit en vervolgens kun je er een nieuw stukje DNA voor in de plaats zetten en dat wordt dan onderdeel van je bestaande DNA”, aldus Fitzgerald. “Het staat nu enorm in de belangstelling in de wereld van de genetische modificatie.”

Deze techniek heeft veel implicaties. “Je kunt hiermee ziekten uitroeien en voorkomen voordat ze ooit hebben plaatsgevonden want de oorsprong van ziekten is in het DNA te vinden. Het wordt toegepast in de embryonale fase. Stel, je hebt een familie waar een bepaalde bloedziekte veel voorkomt en je weet dat nakomelingen een grote kans hebben om die ziekte te krijgen, dan kun je een kind zo ontwerpen dat de kans op die ziekte kleiner is.” 

Designer baby’s
Maar willen wij dat wel, als die onbegrensde mogelijkheden? Fitzgerald denkt van wel. “Zeker als je het hebt over het bestrijden van ziekten. Zodra het veilig, nauwkeurig en toepasbaar is, dan heeft het CRISRP-cassysteem onbeperkte mogelijkheden.  

Futuroloog en filosoof Koert van Mensvoort denkt dat de designer baby er wel aankomt. Dat is een baby die gevormd is naar de wensen van de ouders. “Dokter doet u mij maar een blond kindje met blauwe ogen en met een kleine kans op Alzheimer. Dat komt er aan. Dan denk ik wel dat maakbaarheid nooit helemaal af is. Je hebt dan een hogere middenklasse die dat allemaal kan betalen, die kinderen krijgen die allemaal dezelfde Barbie en Ken zijn omdat dat de norm was. Mijn hoop is dan dat iemand die erbuiten viel dan de nieuwe norm zal gaan worden. Je kan ook moeilijk voorspellen wat wij allemaal nodig gaan hebben in de toekomst. Je wil ook niet dat iedereen hetzelfde is in de toekomst. De diversiteit van mensen is juist iets om te vieren. 

 

Als een salamander
Om ziekten te behandelen haal je met CRSPR-cas stukjes code uit DNA, maar wat als je stukjes code aan DNA toevoegt. “Dus, wat voor verbeteringen kunnen we maken als we code toevoegen?  “Stel je voor dat je lichaam sneller kan genezen, zoals Wolverine of Deadpool. Als je lichaam in seconden kan genezen, dan ben je nooit ziek. Er is al een diersoort die dat kan. Dat is de salamander. Als je de staart van een salamander afhakt, of een poot, dan groeit deze na verloop van tijd weer terug. Ze kunnen hun ledematen regenereren.”

De mens beschikt niet over dat zelfgenererende vermogen. “Maar stel je voor dat je CRISPR-cas kunt gebruiken om iemand die kracht te geven. Je kunt de genen, we weten welke genen van de salamander zelfgeneratie mogelijk maken, met het CRISPR-cassysteem toevoegen aan het DNA van een mens. “Dan kan ik een staart krijgen”, grapt Merlijn. “Dat zou dan inderdaad kunnen”, aldus Fitzgerald. Hoewel dat niet voor de hand ligt, lijken de mogelijkheden eindeloos te zijn. 

Wil je meer weten over hoe Brabant in de toekomst omgaat met gezondheid? Kijk dan naar Brabant 2050 waarin presentator Merlijn Passier onderzoekt hoe de wereld eruit ziet in 2050.      

Brabant 2050 is vanaf 17 juni 10 weken lang iedere zondag te zien op Omroep Brabant televisie. De uitzendingen vind je ook op omroepbrabant.nl/uitzendinggemist. Alles over de afleveringen is terug te lezen op omroepbrabant.nl/brabant2050.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.