Stuifmail zondag 24 juni: hoornaar, gans, lindepijlstaart en bonte vliegenvanger

24 juni 2018 om 08:02
nl
Boswachter Frans Kapteijns deelt wekelijks zijn kennis van de natuur op de radio. Luisteraars kunnen vragen insturen via [email protected]. Vandaag besteedt Frans aandacht aan een hoornaar, een kruising tussen een Canadese en een grauwe gans, de lindepijlstaart en de bonte vliegenvanger.
Profielfoto van de Bekker Peter
Geschreven door
de Bekker Peter

Hoornaar in de aardappelzetmeel
Op de foto van Anneke Kievits zie je wat wit poeder liggen en daarnaast duidelijk een wespensoort. Als je goed kijkt, zie je een zwart en geel lichaam en bij de kop zie je wat rood doorschemeren. De vraag van Anneke Kievits of dit een hoornaar is, kan ik bevestigen. Het witte poeder is aardappelzetmeel, schrijft Anneke. Daarin zat dus die hoornaar, die vermoedelijk door de slang van de afzuigkap naar binnen is gekomen. Waarom het dier in het aardappelzetmeel is gekropen, snap ik ook niet. Het kan zijn dat de hoornaar dacht daar voedsel te ruiken. 

Kruising Canadese en grauwe gans
Op de foto die Loes Westgeest instuurde, zie je een gans. Maar wat voor een? Loes denkt dat het een kruising is tussen een grauwe gans en een Canadese gans en volgens mij heeft ze gelijk.  Deze gans heeft alle kenmerken van een Canadese gans: een zwarte nek, een lichte grote vlek bij het oog en een bruin verenpak. Maar de roze poten en de roze snavel horen niet bij Canadese ganzen, want die hebben zwarten poten en zwarte snavel. Overigens is zo’n kruising niet echt verrassend, want Canadese ganzen kruisen wel vaker met andere ganzen.

Spreeuwen, zwaluwen en merels
'Buuf' Adeline Besselink vraagt zich af waarom er zo weinig spreeuwen, zwaluwen en merels zijn in het buitengebied en of dit misschien te maken heeft met een teveel aan roofvogels. Dat laatste denk ik zeker niet, maar het heeft wel alles te maken met voedsel. De genoemde vogels zijn allemaal afhankelijk van het aanbod aan insecten en dit is steeds lager aan het worden in het buitengebied. Merels en spreeuwen kunnen dan even wachten tot de vruchten en zaden rijp zijn, maar de zwaluwen zijn helemaal afhankelijk van vliegende insecten. 

Lindepijlstaart
Op de vierde foto zie je een heel grote vlinder - geen mot - met groene vlekken, een wazig rosse kleur er doorheen en een lichtgroen lichaam. Alex Hop heeft een lindepijlstaart gefotografeerd. Deze lindepijlstaart is een echte nachtvlinder en behoort tot de mooiste nachtvlinderfamilie, die van de pijlstaarten. Rupsen van deze lindepijlstaart leven vooral op lindebomen, maar kun je ook ontdekken op iepen, elzen en prunussoorten. Als rups kunnen ze opvallen doordat er op hun achterzijde een mooie blauwe hoorn te zien is. Overigens hebben de meeste rupsen van de pijlstaarten daar zo’n hoorn of pijl zitten, vandaar hun familienaam.

Bonte vliegenvanger
Op de foto van Walther Kock zie je een mooie kleine vogel in de struiken zitten. Opvallend is het wit op de vleugel van dit dier en de witte borst. We hebben hier te maken met de bonte vliegenvanger. Bonte vliegenvangers zijn trekvogels, die vooral in West-Afrika overwinteren. Ze komen in april en mei naar ons land om te broeden en bouwen hun nesten meestal in holtes, het liefst in eikenbomen. Ook bouwen ze hun nesten in geschikte nestkasten. Vaak hebben mannetjes van de bonte vliegenvanger meerdere vrouwtjes. Maar na paringen gaat het mannetje terug naar het eerste vrouwtje en helpt hij met het voeden van de jongen. Het voedsel van bonte vliegenvangers bestaat uit diverse geleedpotigen zoals spinnen, mieren, bijen en vliegen.

Specht
Op de Brabantse Wal vertoeven diverse vogel. In dit filmpje zijn onder meer de grote bonte specht, de zwarte specht en de boomklever te zien.
[YouTube:https://youtu.be/Z632navfgoY]

Wegbermen
Bermen langs wegen en wateren vormen een belangrijk leefgebied voor planten en dieren. In het bermbeheer gaan veel zaken goed, maar soms ook finaal mis. Daarom voeren de Vlinderstichting en FLORON campagne onder het motto 'Mijn berm bloeit!'. Om kansen en knelpunten met betrekking tot het bermbeheer in kaart te brengen, is ieders hulp welkom. 

Iedereen kan op eenvoudige wijze meedoen en bermen melden. Dat kan op twee manieren: met de app 'Vlindermee' van de Vlinderstichting is onder de knop 'Mijn berm bloeit' ter plekke in het veld elke berm in Nederland te melden. Hiervoor wordt de GPS-positie van je telefoon gebruikt. Je kunt je ervaring, waardering en foto van de berm direct doorgeven. De tweede optie is om bermen te melden via de site van de Vlinderstichting. Met een klik op de kaart kun je bermen doorgeven. Zo wordt langzaam maar zeker duidelijk waar in Nederland goede en minder goede bermen liggen en waar kansen en knelpunten voor bermbeheer te vinden zijn. Uiterst nuttige informatie die bovendien voor iedereen te raadplegen is.

500.000 tekenbeten verwacht in juni en juli
Onderzoekers van het RIVM en de Wageningen University verwachten dat we in juni en juli ruim 500.000 tekenbeten oplopen, de helft van het jaarlijkse aantal tekenbeten. Het aantal tekenbeetmeldingen lag in de eerste vijf maanden van 2018 zo'n 29 procent hoger dan gemiddeld in de voorgaande vijf jaar.

Natuurtip
Zondag 1 juli kunnen natuurliefhebbers deelnemen aan een struinwandeling door de Maasakkers. Deze duurt van elf uur 's ochtends tot twee uur 's middags. In het kader van de waterveiligheid wordt er veel gewerkt aan de Maas en de Maasoevers, maar er is veel oog voor de natuur en natuurontwikkeling. Het uiterwaardengebied wordt een prachtig natuurgebied. De werkzaamheden zijn al in volle gang, maar de beestjes en de planten hebben hun weg al gevonden. Er wordt vertrokken vanaf koffie-theeterras De Maasakker aan de Rulstraat 3 in Megen. Na de wandeling kun je van een boterhamlunch genieten op het terras. Reserveren kan via de site

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.