Gehandicapte Noortje schrijft weer brief aan Rutte: 'Bent u wel voor gelijke rechten?'

25 juni 2018 om 18:54
Noortje van Lith vecht voor gelijke behandeling (Foto: Facebook)
Noortje van Lith vecht voor gelijke behandeling (Foto: Facebook)
Noortje van Lith (21) heeft opnieuw een brandbrief gestuurd aan premier Rutte. De Roosendaalse werd in april bekend met haar strijd tegen een nieuwe wet die het mogelijk maakt om gehandicapten onder het minimumloon te betalen. Daar kreeg ze veel steun voor, maar nu constateert ze dat de wet toch wordt doorgezet.
Profielfoto van der Valk Tobias van
Geschreven door
der Valk Tobias van

De eerste brief van Noortje trok erg veel aandacht. Na haar optreden in televisieprogramma Pauw ontving ze van premier Rutte zelfs een persoonlijke brief waarin hij schreef 'gelijke kansen voor iedereen te willen'. Waarom dan nu toch een tweede brief? "Van de week hoorde ik dat de belangenorganisaties niet meer met het kabinet willen praten zolang de wet niet van tafel gaat", vertelt ze. 

Gekluisterd aan een rolstoel

Noortje lijdt aan een ontwikkelingsstoornis in het motorisch gebied van haar hersenen. Hierdoor is ze gekluisterd aan een rolstoel. Maar dat weerhoudt haar er zeker niet van om een succesvolle carrière na te streven. Na dit jaar een mbo-opleiding te hebben gevolgd, wil ze komend jaar beginnen met een hbo opleiding. 

Ze ziet de aangekondigde wet als een bedreiging voor haar toekomst: "Ik ben bang dat ik niet als volwaardige werknemer word gezien. Als ik mijn hbo heb afgerond, heb ik straks zeven jaar gestudeerd en dan verdien ik toch beneden het minimumloon." 

Andere gedachten

In haar nieuwe brief roept Noortje de premier op om in gesprek te gaan met staatssecretaris Sociale Zaken en Werkgelegenheid Tamara van Ark (VVD) Ze hoopt dat de wet zo snel mogelijk wordt ingetrokken. 'Ook als de scherpe kantjes eraf zijn, blijft het een oneerlijk plan. Minimumloon is minimumloon en dat geldt voor iedereen', zo leest de brief.

'U heeft gezegd dat u gelijke kansen wilt voor iedereen, maar wilt u ook gelijke rechten voor iedereen? Dan zou dit plan echt van tafel moeten', concludeert ze. En wat als de wet gewoon wordt ingevoerd? Noortje: "Als de wet doorgaat, dan blijf ik er tegen strijden. Het kan goed zijn dat ik samen met een aantal organisaties naar de rechter stap."

Wachten tot er een nieuwe brief van de premier op de mat ploft, doet ze niet: "Ik hoop vooral dat zoveel mogelijk mensen hem delen, ook in de politiek. Ik wil duidelijk maken dat dit echt niet kan."

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...