Video

‘Mama, waarom huil je?’, wanhopige boeren demonstreren tegen beleid melkveehouderij

27 juni 2018 om 16:41
nl
Meer dan honderd boeren en hun gezinnen hebben woensdag in Den Haag een petitie aangeboden aan minister Carola Schouten tegen haar beleid voor de melkveehouderij. De boeren demonstreerden de hele middag bij de Hofvijver. “Wij zijn al drie jaar in ontreddering en wanhoop”, aldus Henk Anthonissen van actiegroep Innovatief uit de Knel.
Profielfoto van Frances Vermeeren
Geschreven door
Frances Vermeeren

Door de nieuwe milieuregels over fosfaatrechten komen honderden boeren in de problemen. Toen in 2015 het melkquotum werd losgelaten breidden ontzettend veel boeren hun veestapel uit, ook bouwden veel boeren duurzame stallen. Maar sinds dit jaar is het verboden voor boeren om met melkvee te veel mest, en dus fosfaat, te produceren als je daar niet voldoende fosfaatrechten voor hebt. Op 1 januari kregen alle melkveebedrijven daarom een hoeveelheid fosfaatrechten van de overheid op basis van het aantal koeien dat ze hadden op 2 juli 2015.  

Maar veel boeren die na 2015 hadden uitgebreid hebben nu geen geld meer om fosfaatrechten te kopen.  Dan moeten ze koeien wegdoen en zitten ze vervolgens met heel veel extra ruimte die ze niet kunnen gebruiken. Volgens actiegroep Innovatief uit de Knel, die de petitie startte, gaat het om zeker achthonderd gezinsbedrijven die eind 2018 dreigen failliet te gaan.

 

Een groot gedeelte van de boeren die woensdag actie voerden, komt uit Brabant. De demonstranten droegen allemaal t-shirts met de tekst ‘Door dit beleid onze toekomst kwijt’ erop. Ook hadden ze borden bij zich met verschillende leuzen als ‘Met Carola aan het roer, blijven wij geen boer!’. Op het bord van een boerendochter stond de tekst ‘Mama, waarom huil je?’, te lezen. 

Laatste hoop
Minister Carola Schouten werd door een koe en twee kinderen op kleine tractors naar de groep boeren begeleid. Daar ontving zij de petitie met meer dan vijfduizend handtekeningen uit handen van een boerin uit Westelbeers. “Deze boerengezinnen zitten ontzettend in de put”, zei de boerin tegen Schouten. “We hopen echt op uw steun. Dit is onze laatste hoop om nog door te kunnen boeren.” 

“We zijn al drie jaar in ontreddering en wanhoop”, vulde Henk Anthonissen van actiegroep Innovatief uit de Knel de boerin aan. Volgens Anthonissen hadden veel meer boeren zich aangemeld om aanwezig te zijn bij de demonstratie, maar was er maar een vergunning voor 125 man. “Maar er is ook een aantal dat geestelijk niet in staat is om vandaag naar Den Haag te komen. Ze zijn doodvermoeid.”

Valse hoop
Ondanks de wanhoopsactie moest Schouten de boeren met lege handen naar huis sturen. “Ik kan geen valse hoop geven”, zei ze. “Ik zie nu geen oplossing binnen het stelsel. Ik besef mij heel goed dat dit geen makkelijke boodschap is.”

De Tweede Kamer debatteert woensdagavond over het fosfaatrechtenstelsel. Ongeveer zeventig boeren zitten daarbij op de publieke tribune.   

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.