Faisal D. reed echtpaar uit Rijen dood en wordt veroordeeld, maar hij hoeft niet terug de cel in

28 juni 2018 om 11:30
nl
De 24-jarige Faisal D. heeft een celstraf van 108 dagen opgelegd gekregen voor het doodrijden van Henriëtte en Bert van der Veeken uit Rijen. De rechter stelt dat Faisal D. te hard reed én niet goed oplette, anders had hij de slachtoffers moeten zien. Dat maakt hem schuldig. Hij hoeft echter niet terug naar de gevangenis, omdat de opgelegde celstraf net zolang is als het voorarrest al duurde. Wel moet Faisal D. een werkstraf uitvoeren van 240 uur. Ook is hij de komende jaren zijn rijbewijs kwijt.
Geschreven door

De straf die Faisal D. donderdag kreeg opgelegd, is fors lager dan de eis die de officier van justitie twee weken geleden uitsprak. Het OM wilde D. meer dan een jaar de cel in hebben. 

Faisal D. herinnert zich weinig
Henriëtte (59) en Bert (62) staken op 27 oktober 2016 nietsvermoedend de Bredaseweg over in Tilburg. Rond acht uur werden zij geschept door Faisal D.. Hij reed door en werd later samen met zijn broer, die de eigenaar van de auto was, door de politie aangehouden.

De twee leerkrachten uit Rijen waren op slag dood. Faisal D. liet eerder in de rechtszaal weten zich maar weinig te kunnen herinneren van die bewuste avond in oktober. Wel wist hij nog dat hij het echtpaar probeerde te ontwijken. 

Verdriet nabestaanden
De rechter benoemde donderdag het onherstelbare leed van de nabestaanden. Twee dochters zijn in één keer hun beide ouders kwijt. Faisal D. was bovendien eerder betrokken bij ongevallen, reed eerder ook al eens door en kreeg ook al eens een rijontzegging en bekeuringen. Naast zijn hardleersheid speelden ook zijn houding en de ernst van het feit een rol bij het bpealen van de hoogte van de straf. 

 

Wachten op privacy instellingen...

 

'Ordinaire wegpiraat'
De officier van justitie eiste twee weken geleden vijftien maanden cel tegen de verdachte. Ook de rechter vond een taakstraf niet toereikend. Wel ging hij voor een veel lagere celstraf, namelijk ruim drie maanden. Hij noemde het rijgedrag wél onvoorzichtig, maar niet in extreem onvoorzichtig en de snelheid niet excessief. 

 

Bovenop de celstraf kreeg Faisal D. te horen dat hij minstens drie jaar niet mag autorijden. Hij kreeg een rijontzegging van vijf jaar opgelegd, waarvan twee voorwaardelijk. Ook moet hij een werkstraf van 240 uur uitvoeren, dat is de hoogste werkstraf die een rechter op kan leggen. Tot slot moet D. zich laten behandelen, om zijn impulsieve gedrag onder controle te krijgen. 

Wachten op privacy instellingen...

"Dit is een ordinaire wegpiraat. Hij reed bijna vijftig procent te hard, terwijl hij net een bus had ingehaald", vertelde de officier van justitie tijdens de inhoudelijke behandeling in de rechtszaal. "In Tilburg was het koopavond, er is dan veel te doen. Hij had kunnen verwachten dat mensen de straat zouden oversteken om de bus te halen." 

Tijdens de uitspraak stelde ook de rechter dat Faisal daarom extra goed had moeten opletten.

Wachten op privacy instellingen...

 

'Kijk nooit op snelheidsmeter'
Faisal D. gaf eerder aan dat hij niet precies wist hoe hard hij heeft gereden. "Ik kijk nooit op mijn snelheidsmeter. Ik kijk altijd naar voren”, zei de verdachte in de rechtbank. In zijn auto met kapotte voorruit reed hij na het ongeluk bij de slachtoffers weg. Henriëtte en Bert bleven op straat achter.

Omstanders, de politie en ambulancemedewerkers hebben nog geprobeerd de slachtoffers te reanimeren. Maar toen was het al te laat: Henriëtte en Bert overleden aan hersenletsel. 

De advocaat van Faisal D noemt de opgelegde straf passend. Zijn cliënt legt er zich bij neer. Jusitie bestudeert het vonnis om te zien of hoger beroep zin heeft. Bij die afweging speelt ook de vraag mee of de nabestaanden een nieuwe rechtszaak aankunnen.  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.