Levi (14) kwam om het leven bij dodelijk jetski-ongeluk: verdachte hoort 6 maanden cel eisen

29 juni 2018 om 12:53
nl
De 27-jarige man uit Brakel die terechtstaat voor fatale jetski-ongeluk op de Maas waarbij Levi Thoonen vorig jaar omkwam, hoorde vrijdag zes maanden cel tegen zich eisen. De verdachte van het ongeluk op de Maas bij het Gelderse Well ontkent dat hij de 14-jarige jongen uit Helmond heeft geraakt. De 27-jarige man uit Brakel wordt vervolgd voor dood door schuld.
Profielfoto van Frits van Otterdijk
Geschreven door

Het Openbaar Ministerie eiste bij de rechtbank in Arnhem behalve de celstraf een schadevergoeding van 130.000 euro. Een deel daarvan is voor de begrafenis, meer dan een ton voor de emotionele schade van de nabestaanden. In de rechtbank ging het er vrijdag heftig aan toe. De ouders van Levi maakten gebruik van hun spreekrecht. 

Het is zaterdag 27 mei 2017 mooi weer als rond vijf uur 's middags de politie wordt gebeld. Een jongen van 14 wordt vermist op de Maas. Volgens omstanders zou de jongen bij Well (gemeente Maasdriel) van een boot zijn gesprongen en is hij daarna overvaren door een waterscooter. 

Met man en macht wordt er naar de jonge zwemmer gezocht. Als hij om kwart over zes wordt gevonden, mag reanimatie niet meer baten. Levi Thoonen uit Helmond, is overleden. Zijn dood schokt niet alleen de familie en vriendenkring. Ook scholengemeenschap De Rooi Pannen wordt in rouw gedompeld. Levi zat in het tweede jaar van het vmbo. 

Publiekelijk veroordeeld
Al snel het ongeval wordt de nu 27-jarige verdachte aangehouden. Volgens zijn advocaat Kate Lans heeft hij vlak voor zijn aanhouding nog uitgebreid meegeholpen bij de zoektocht naar de jongen. 

"Mijn cliënt ontkent ook alle betrokkenheid. Hij heeft hem niet geraakt. Maar hij is vanaf dag één al aangemerkt als verdachte en publiekelijk veroordeeld. Door de media, maar ook op social media." Lans vindt dat er net zo goed iets anders gebeurd kan zijn. Tijdens de zitting zal ze de alternatieve scenario's bespreken.

Kaartje gestuurd
Lans zegt dat de verdachte erg meeleeft met de familie van Levi. Hij heeft ze ook een kaartje gestuurd. "Ik denk niet dat er gezien zijn standpunt in deze zaak meer van hem kan worden verwacht. Hij zegt onschuldig te zijn. Dat maakt het ook lastig om meer betrokkenheid te tonen."

Twee weken geleden werd een monumentje voor Levi, een gedenkpaal, gestolen van het strand bij Well, tot verdriet van de ouders van Levi. Advocaat Lans wil benadrukken dat haar cliënt daar niets mee te maken heeft. Ze zegt dat hij het gevoel heeft dat hij erop wordt aangekeken. De politie heeft dat ook onderzocht. "Maar waarom zou hij dat doen? Er is een kind dood. Dat vindt iedereen verschrikkelijk."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.