Video

'Alle hens aan dek!', ouderen omscholen om personeelstekort in technologische sector op te vangen

29 juni 2018 om 07:45
nl
De technologische industrie is de groeimotor van de Nederlandse economie. Dat blijkt uit een analyse van ING naar de snelst groeiende sectoren in 2017. Maar als er niets gebeurt, dan kan die motor wel eens gaan haperen. Want: uit dezelfde ING-cijfers blijkt dat er in 2030 in de sector een tekort van 120.000 medewerkers kan ontstaan.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

“Alle hens aan dek dus”, zegt Lex Boon, directeur van de Automotive Campus in Helmond. “Het is wel een uitdaging, want dit zijn serieuze getallen.”

Pensioen
Boon was te gast in de laatste uitzending voor de zomer van Booming Brabant. De technologische sector omvat ongeveer 20.000 bedrijven met 286.000 voltijdbanen. Tot 2030 gaan er in deze sector ongeveer 70.000 mensen met pensioen. In combinatie met een sectorgroei van vier procent komt het dreigende tekort uit op 120.000 mensen.

Wachten op privacy instellingen...

Omscholen
Er zijn inmiddels meerdere initiatieven om jongeren warm te krijgen voor techniek. Volgens Boon is er voldoende aanwas op de arbeidsmarkt, maar heb je ook te maken met persoonlijke keuzes. “Een aantal jongeren kiest voor de technische sector, maar het is onvoldoende om het gat te dichten.”

Als het aan Boon ligt moeten er ook ouderen die in andere sectoren buitenspel zijn geraakt door reorganisaties worden omgeschoold. “In de financiële sector bijvoorbeeld. Daar zijn de laatste jaren flinke klappen gevallen. Mensen moeten natuurlijk wel willen. Het is onze uitdaging om ze ook zover te krijgen.”

Op de Automotive Campus in Helmond worden het onderwijs en het bedrijfsleven binnenkort fysiek aan elkaar gekoppeld. “Het is belangrijk om studenten in een vroeg stadium met een bedrijf in contact te laten komen en omgekeerd. Via projecten kan ervaring worden opgedaan”, legt Boon de achterliggende gedachte uit. Het komend jaar openen Fontys Hogeschool en het Summa College een ‘filiaal’ op de Automotive Campus. Boon: “Het gaat niet alleen om kenniswerkers, maar vooral om mbo’ers. Dat is dé belangrijkste schakel om de groeimotor in de regio aan de pruttel te houden.”

Wachten op privacy instellingen...

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.