Video

Grote brand in stal kost 400 kalveren in Haps het leven, dieren met brandwonden op het terrein

28 juni 2018 om 21:13
nl
Bij een grote brand in een in een stal aan de Dorsheseweg in Haps zijn donderdagavond zo'n 400 kalveren om het leven gekomen. Dat heeft burgemeester Wim Hillenaar van de gemeente Cuijk gezegd. Volgens omstanders konden een aantal kalveren worden bevrijd. Sommige dieren liepen met brandwonden over het terrein.
Profielfoto van Ronnie Vermonden
Geschreven door
Ronnie Vermonden

De brandmelding kwam rond negen uur. Het kostte de brandweer ruim twee uur om het vuur onder controle te krijgen. Daarna kon worden begonnen met nablussen. Volgens de brandweer is er geen asbest vrijgekomen. 

Er wordt bekeken hoe de honderden kadavers moeten worden geruimd. Twee dierenartsen waren ter plaatse, vermoedelijk om de gewonde kalveren uit hun lijden te verlossen. 

Wachten op privacy instellingen...

In de wijde omgeving waren grote, zwarte rookwolken te zien. Er kwamen veel brandweerwagens naar de boerderij om de brand te blussen. Zo werden korpsen uit Uden, Oss, Veghel en Wanroij opgeroepen om te komen helpen. 

Een paar kalveren met brandwonden renden de sloot in. Omstanders hebben de dieren eruit gehaald.

Veel kijkers

Er kwamen veel mensen uit de omgeving een kijkje nemen bij de brand. "Het lijkt hier wel een festival", zei een ooggetuige. "Met dit weer zijn mensen buiten natuurlijk en dan komen ze hierop af."

Een buurman liet weten dat er laswerkzaamheden aan de stal werden uitgevoerd, vlak voordat de brand uitbrak. Overigens hoeft dit niet te betekenen dat dit ook de brand heeft veroorzaakt. Het bedrijf heeft drie stallen, in elke stal staan normaal honderden rosékalveren.

Burgemeester Wim Hillenaar van de gemeente Cuijk was naar de Dorsheseweg gekomen om zijn steun te betuigen aan de getroffen staleigenaar en zijn familie. Hillenaar heeft daarna ook met de hulpdiensten gesproken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!