Uitbreiding varkensstallen Riethoven onaanvaardbaar: rechtbank vernietigt vergunning

29 juni 2018 om 15:48
nl
De gemeente Bergeijk had nooit een vergunning mogen geven voor de uitbreiding van varkensstallen en akkerbouwactiviteiten aan 't Eind in Riethoven. Hierbij zijn onaanvaardbare gezondheidsrisico’s genomen. De rechtbank in Den Bosch heeft dit bepaald. De kersverse wethouder Mathijs Kuijken en de varkensboer konden nog niet reageren, Omroep Brabant bracht hen op de hoogte van de uitspraak. Wim Donders, een van de mensen die de zaak hadden aangespannen, was blij verrast met de uitspraak.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

De gemeente moet nu gaan kijken hoe de uitstoot van schadelijke bacteriën alsnog aan banden kan worden gelegd. Volgens de rechter was in de vergunning ook te weinig bescherming opgenomen voor geluidsoverlast en trillingshinder.

Omwonenden maakten zich terecht zorgen
De zaak was aangespannen door enkele omwonenden. De gemeente had de vergunning weliswaar een aantal keren aangepast, maar ze was volgens hen niet ver genoeg gegaan om de buurt te beschermen. In maart stonden de partijen tegenover elkaar.

"We zijn er al sinds 2004 mee bezig, hebben af en toe wat gewonnen, maar ondertussen kan het bedrijf gewoon uitbreiden", vertelt Donders, die het idee heeft dat hij en zijn medestanders door de gemeente en de provincie van het kastje naar de muur worden gestuurd. Donders begrijpt dat het gemengde bedrijf moet uitbreiden om overeind te kunnen blijven, maar hij vindt wel dat er meer rekening moet worden gehouden met de omgeving. "Verplaatsing zou nog het beste zijn", zegt Donders. "Maar dat lijkt lastig te realiseren."

Vrees gegrond
De uitbreiding van de varkensstallen maakte de ruimte vrij voor 160 dragende zeugen, 281 extra opfokzeugen en bijna 1.400 gespeende biggen. Omwonenden waren bang voor dat hierdoor geluidsoverlast zou ontstaan. Ook wezen ze op trillingen en de uitstoot van endotoxinen, die schadelijke bacteriën. De rechtbank acht die vrees gegrond en vernietigde de vergunning. 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.