Streekvervoer ook volgende week grotendeels plat, Omroep Brabant helpt je aan een lift

29 juni 2018 om 18:10
nl
Ook volgende week ligt het streekvervoer in Brabant grotendeels plat. De chauffeurs blijven staken, maar nu alleen buiten de spits. De acties lopen in ieder geval tot en met woensdag. Het gaat om een gezamenlijke actie van FNV en CNV. FNV-chauffeurs staken daarnaast dit weekend de hele dag door, CNV laat het aan de busbestuurders zelf en doet geen stakingsoproep voor zaterdag en zondag.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

"We zien helaas nog geen beweging bij de werkgevers. Dat betekent dat veel bussen volgende week ook weer stil blijven staan. We houden daarbij wel rekening met de reacties van de reizigers. Vanaf maandagochtend rijden de buschauffeurs alleen nog tijdens de ochtend- en middagspits. Buiten die tijden ligt het busvervoer grotendeels stil, in ieder geval tot en met woensdag”, vertelt actieleider Jeroen Warnaar van CNV Vakmensen.

De buschauffeurs van CNV rijden tot 9.00 uur en starten weer om 16.00 tot 19.00 uur. Ze leggen het werk neer omdat ze een betere CAO willen met loonsverhoging en aandacht voor de werkdruk.

Dit weekend wordt wel gereden, mits de chauffeur dat zelf wil. "We hebben de chauffeurs niet gevraagd om dit weekend te staken. Dat wordt aan individuele leden overgelaten." Bij FNV is dat anders. "We hebben gezegd dat we staken tot er een oplossing is, dus ook dit weekend gaan we door", aldus een woordvoerder.

Boetes voor stakers
De werkgevers dreigen intussen om de chauffeurs te laten boeten, als zij vanaf volgende week buiten de spits gaan staken. Wagenaar: “Ze willen deze mildere actievorm onmogelijk maken, door te dreigen dat de chauffeurs helemaal geen salaris krijgen, ook niet voor de uren die ze werken. Gewerkte uren moeten natuurlijk gewoon worden betaald. De chauffeurs die lid zijn van FNV of CNV kunnen op actiedagen verder rekenen op een volledige stakingsuitkering.” 

De bonden spreken over publieksvriendelijke acties. "Ongelofelijk balen dat het zo moet, dit is het laatste dat chauffeurs willen. Maar er is geen keus. Er moet gewoon echt iets gebeuren aan de belachelijk hoge werkdruk in het streekvervoer'', zegt onderhandelaar van FNV Streekvervoer Paula Verhoef.

Staking veerponten
Overigens staken vanaf zondag ook de schippers van de veerponten. Zij leggen het werk voor 72 uur neer. Dit betekent dat alle vijf de veerponten die varen over de Maas tussen Noord-Brabant en Gelderland tot en met dinsdag aan wal blijven. Afgelopen week kozen de veermannen nog voor een milde actievorm om de scholieren met toetsen of herexamens te ontzien. Volgens Cees Bos van FNV Havens zijn hardere acties nu nodig. "Jammer, want nu krijgen ook de reguliere passagiers er echt last van. Terwijl zij de schippers vanaf het begin steunen in hun strijd voor een goede cao." 

Volgens FNV Streekvervoer is het toeval dat beide stakingen gelijkertijd vallen. "De schippers vallen onder een andere cao."

Omroep Brabant helpt
Omroep Brabant startte woensdag verschillende regionale WhatsAppgroepen om reizigers van de streekbussen aan alternatief vervoer te helpen. Verschillende mensen schoten elkaar al op deze manier carpoolend te hulp. Ook volgende week kun je via op deze manier een lift proberen te regelen. Vergeet vooral niet om ons een selfie te sturen!

Regio West 

 

 

Regio Midden

 

 

Regio Noordoost

 

 

Regio Zuidoost

 

 

Androidgebruikers opgelet
Heb je een Androidtelefoon en kijk je via de app? Dan kan je moeite hebben om in de WhatsAppgroep terecht te komen. Klik in plaats daarvan op deze link via Facebook. Heb jij een lift geregeld via onze WhatsAppgroep? Stuur ons een selfie in de chat!

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.