Video

‘Je gaat naar Theo Maassen of je wordt hem', storydesigner over de toekomst van entertainment

30 juni 2018 om 19:00
nl
Hologrammen worden heel normaal, virtual reality wordt sociaal en offline ervaringen blijven heus wel bestaan in de toekomst. Mediamaker Steye Hallema, verbonden aan VPRO Medialab in Eindhoven, ziet een onbegrensd aantal mogelijkheden voor hoe wij entertainment gaan ervaren de komende tijd. “Wij zijn nieuwsgierige aapjes en wij willen al die dingen.”
Profielfoto van Bert van Doorn
Geschreven door

Regisseur, uitvinder, componist en videomaker. Hallema laat zich moeilijk vatten door termen. “Voor dit jaar heb ik mij de titel ‘story designer’ gegeven”, vertelt hij aan presentator Merlijn Passsier in het televisieprogramma Brabant 2050 waarin hij vooruitblikt op naar wat komen gaat. 

Smartphone Orchestra
Hallema denkt veel na over techniek en de mogelijkheden hiervan. Een van zijn laatste projecten is Smartphone Orchestra. “Dat is een orkest van smartphones van het publiek. Ik heb de techniek gemaakt waardoor die telefoons samen een concert kunnen geven.”

Wachten op privacy instellingen...

Het klinkt bijna logisch om die telefoons van bezoekers in te zetten maar dat is het niet. “Het was voor mij echt een Eureka-moment. Ik was bezig een stuk voor veel luidsprekers aan het schrijven. Toen ik in de trein zat zag ik opeens al die mensen om mij heen zitten die druk bezig waren met hun telefoons. En toen had ik het. Ik kon een week lang niet slapen door alle mogelijkheden.”

 ‘Avatar is socialer dan een brief’
Dat de toekomst steeds digitaler wordt, lijkt logisch. Maar beleven wij entertainment dan meer alleen of toch samen. “Nu is VR nog heel erg solistisch, maar ook die technieken zijn ze aan het ontwikkelen. Vooral als je je beseft dat Oculus, een van de grote spelers op het gebied van VR, van Facebook is. Die zijn hard aan het werken om VR meer sociaal te maken.”

Volgens Hallema is het ook mogelijk om de digitale werkelijkheid een stuk socialer te maken. “Hoe sociaal is het nu bijvoorbeeld om een brief te schrijven? Als je een avatar kan krijgen die bij iemand anders in de kamer staat, dan is dat al een stuk socialer dan een brief. Zaak is om deze technieken snel uit te bouwen.” 

‘Hoe onwerkelijker hoe bewuster’
Met een hologram bij je oma op bezoek terwijl je zelf lekker thuis zit. Willen wij dat wel? “Uiteindelijk willen wij dat”, aldus Hallema. “Wij zijn allemaal erg nieuwsgierige aapjes en wij willen al die nieuwe dingen. Als het ons leven makkelijker maakt, en ik denk dat hologrammen ons leven makkelijker zullen maken, blijft het ook.”

Maar is het dan ook wel nodig? “Je kan ook gaan ganzenborden op de bank of tv gaan kijken”, merkt Merlijn op. “Ik denk dat er ook altijd een tegenbeweging zal zijn. Zelf heb ik een VR-film gemaakt en daarbij had ik uren aan een stuk een VR-bril op. Als je dan naar buiten gaat zie je opeens een oneindige resolutie in de werkelijkheid. Hoe onwerkelijker dingen worden, hoe bewuster wij worden van onze werkelijkheid. Een vis weet ook niet dat die nat is”, aldus Hallema.

‘Of je wordt Theo Maassen’
De echte werkelijkheid zal nog niet snel verdwijnen. “We gaan in de toekomst dan gewoon nog naar Theo Maassen toe. Je koopt er een kaartje voor en gaat er met de auto naartoe”, concludeert Merlijn. “Of je wordt Theo Maassen en je beleeft een avond door zijn ogen”, vult Hallema aan. Genoeg te kiezen dus.

Wil je meer weten over hoe Brabant in de toekomst omgaat met vrije tijd en entertainment? Kijk dan naar Brabant 2050 waarin presentator Merlijn Passier onderzoekt hoe de wereld eruit ziet in 2050.      

Brabant 2050 is vanaf 17 juni 10 weken lang iedere zondag te zien op Omroep Brabant televisie. De uitzendingen vind je ook op omroepbrabant.nl/uitzendinggemist. Alles over de afleveringen is terug te lezen op omroepbrabant.nl/brabant2050.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.