Video

Bordercollie Buddy gooit eigen poepzakjes weg

29 juni 2018 om 21:45
nl
Een hond die de buurt schoonmaakt en zelfs zijn eigen poepzakjes weggooit, dat klinkt als een utopie. Toch lukte het Jeroen Koch om zijn bordercollie Buddy te leren om afval naar de vuilnisbak te brengen. De 'milieuhond' ruimt zo zijn wijk, de Steegsche Velden in Best, netjes op.
Profielfoto van Ilse Schoenmakers
Geschreven door

Jeroen koos bewust een bordercollie omdat het een energiek en leergierig ras is. Samen volgden ze verschillende hondentrainingen, waaronder een cursus schapendrijven. Zonder succes, want de speelse Buddy joeg de schapen te veel op. Gelukkig ontdekte zijn baasje al snel een nieuw talent: het opruimen van afval. 

Jeroen woont in een nieuwe wijk met veel groen en ergerde zich aan alle rommel, dat bracht hem op het idee. "Ik vond al die troep echt niet kunnen en vond dat het opgeruimd moest worden."

Tekst gaat door onder video

Volgens Jeroen kan iedere hond het leren. Het ligt er maar net aan waar de hond zijn talent heeft liggen en het baasje moet veel doorzettingsvermogen hebben. De Bestenaar begon binnen met een kartonnen doos en bouwde het trucje steeds stapje voor stapje uit met een klikker. 

Bij ieder stapje in de goede richting hoort de hond een klikje en krijgt een koekje. Op een gegeven moment koppel je daar een commando aan en dan ga je buiten verder. Die eerste keer buiten ging niet meteen goed, lacht Jeroen. "Het duurde een paar keer voordat hij doorhad dat het in de vuilnisbak moest, maar uiteindelijk kan ik hem vanaf een halve kilometer gewoon wegsturen en hij deponeert het netjes in de bak." 

Hij moedigt dan ook andere baasjes aan om hun hond het trucje aan te leren. "Hondje wat te doen, de buurt lekker schoon, is iedereen tevreden toch?!"

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.