Wordt Waalwijk het nieuwe Groningen? Expert Gerrit Wigger beantwoordt je vragen tijdens een live Q&A

1 juli 2018 om 09:00
nl
Het is inmiddels hét buikpijndossier van Waalwijk en omgeving: de geplande gaswinning door het Canadese bedrijf Vermilion Energy. Provincie, gemeente en veel inwoners keren zich steeds nadrukkelijker tegen het project. Waarom lijken het bedrijf en de minister dan toch vastberaden om door te gaan? En hoe groot zijn de gevaren nu echt? Om duidelijkheid te scheppen vroeg Omroep Brabant energiedeskundige Gerrit Wigger om op 2 maandag juli in een live Q&A-sessie al onze én jouw vragen te beantwoorden.
Profielfoto van der Valk Tobias van
Geschreven door
der Valk Tobias van

Sinds begin jaren negentig wordt er al op vier locaties gas gewonnen in Waalwijk. De hoeveelheden die op dit moment nog uit de grond worden gehaald zijn echter zo bescheiden dat er nauwelijks aandacht voor was. Dat veranderde met het plan van Vermilion. In dat plan wordt de productie tot 2026 flink opgeschroefd.

Risico's

De risico's van die extra gaswinning zijn volgens het bedrijf en de minister verwaarloosbaar. Maar met Groningen nog vers in het geheugen, is er weinig vertrouwen in deze stellingname. En deze week bleken de voortekenen niet gunstig toen minister Wiebes in een brief aan de Tweede Kamer over bodemverontreiniging sprak als gevolg van de gaswinning. De gemeente Waalwijk eiste hier opheldering over.

De live Q&A-sessie begint maandag 2 juli om 18:30. Heb jij zelf vragen voor Gerrit Wigger? Bijvoorbeeld over wat er wordt gedaan met de reacties op het plan?, of wat het belang is van het gasveld voor de Nederlandse gasvoorraad? Mail die dan naar [email protected], of stel ze tijdens de live-sessie via Facebook. 

Het plan van Vermilion Energy ligt nog tot 4 juli ter inzage in het stadhuis in Waalwijk. Tot die tijd kan iedereen er op reageren.

Wachten op privacy instellingen...

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.