De bussen rijden weer! Akkoord tussen vakbonden en vervoerders

1 juli 2018 om 22:28
nl
Vakbonden FNV en CNV hebben een akkoord bereikt met vervoerders over een nieuwe cao. Dat betekent dat de stakingen die al een aantal dagen het busvervoer en een deel van het treinverkeer plat hebben gelegd, voorlopig zijn opgeschort. Dit laten de bonden weten in een persverklaring.
Profielfoto van der Valk Tobias van
Geschreven door
der Valk Tobias van

“We zijn opgelucht dat we eindelijk een positief resultaat kunnen melden”, zegt onderhandelaar Hanane Chikhi van CNV Vakmensen. "Vanaf morgen rijdt alles weer normaal."

"We hebben extra afspraken kunnen maken over loon, werkdruk en aanpak van de uitwassen van marktwerking. Met deze loonafspraak is dit een van de betere loonakkoorden van Nederland", is het commentaar van Paula Verhoef, eerste onderhandelaar FNV Streekvervoer. 

Gewone dienstregeling
Volgens een woordvoerder van Arriva zullen alle bussen maandag gewoon weer volgens de dienstregeling rijden. 

De chauffeurs staakten sinds afgelopen woensdag. De meest gehoorde reden voor het neerleggen van het werk was de hoge werkdruk. Daarnaast was er veel onvrede over de trage voortgang van de onderhandelingen tussen de bonden en de grote vervoerders. 

Nieuwe afspraken
De nieuwe afgesproken cao hebben volgens de bonden een looptijd van 2,5 jaar, van 1 januari 2018 tot en met 31 juli 2020. In die tijd gaan de lonen in totaal met 7,5 procent omhoog, zo laten de vakbonden weten. Daarnaast zijn er nog een aantal eenmalige extra uitkeringen afgesproken. Ook zijn er extra pauzes en vermindering van de werkdruk vastgelegd. Beide bonden moeten het akkoord nog voorleggen aan hun leden. Tot die tijd zijn nieuwe stakingen niet volledig uitgesloten. De cao geldt voor 12.000 werknemers. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.