Video

'Voor de poorten van de hel weggesleept', FNV over akkoord cao streekvervoer

2 juli 2018 om 07:36
nl
Het akkoord tussen de bonden en de werkgevers in het streekvervoer over een nieuwe cao is voor de ‘poorten van de hel weggesleept’. Dit zegt Marlies Peeters van de FNV maandagochtend in het programma WAKKER op Omroep Brabant radio. Gevolg van het akkoord is dat de bussen maandagochtend weer gewoon rijden. De aangekondigde stakingen zijn opgeschort.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

Wanneer er geen akkoord was bereikt dan hadden de chauffeurs maandag publieksvriendelijke acties gevoerd. Bussen zouden dan in de spits wel hebben gereden en daarbuiten niet, legt Peeters uit. 

“Onder hoge druk wordt alles vloeibaar”, concludeert ze. En dus werd er zondagavond alsnog een akkoord bereikt met de werkgevers. Al moeten de leden van de bonden nog instemmen. Maar Peeters heeft er vertrouwen in dat de chauffeurs blij zijn met het resultaat. “In het akkoord zitten heel mooie dingen”, stelt ze. 

'Goede loonsverhoging'
Er is een cao afgesproken met een looptijd van 2,5 jaar. Hierin is volgens de FNV sprake van een ‘goede loonsverhoging’ van gemiddeld drie procent per jaar. En er zijn volgens de bond concrete afspraken gemaakt over een vermindering van de werkdruk. 

 

“Chauffeurs hoeven niet meer vier uur achter elkaar achter het stuur te zitten, zonder dat ze tussendoor de benen kunnen strekken”, zegt Peeters. De chauffeurs staakten sinds afgelopen woensdag. De meest gehoorde reden voor het neerleggen van het werk was de hoge werkdruk. 

Daarnaast was er veel onvrede over de trage voortgang van de onderhandelingen tussen de bonden en de grote vervoerders. Een chauffeur op het busstation in Eindhoven die onze verslaggever maandagochtend sprak, is in elk geval redelijk tevreden. Hij was blij dat hij weer kon rijden. "Beter dan staken", geeft hij aan. En het akkoord noemt hij 'een goede middenweg'. 

Een collega was het met hem eens. Ook zij vond het 'fijn weer te kunnen rijden'. Opgelucht met het akkoord was ze vooral voor toekomstige chauffeurs. Wat haar betreft is er veel bereikt.

 

Reacties reizigers in Eindhoven
Op het busstation trof onze verslaggever bovendien vooral opgeluchte reizigers. Een oma die elke maandag oppast op haar kleinkind in Schijndel, had het er zondag nog over met haar dochter. Of ze de kleine wellicht zondagavond al naar oma zou komen brengen. Maar dat bleek uiteindelijk niet nodig.

 

En een jongen die afgelopen week noodgedwongen met de fiets van Eindhoven naar Den Bosch ging, was ook blij dat hij nu weer gewoon in de bus kon stappen. “Toch wel fijner”, liet hij weten. 

Een meisje dat elke dag naar Sittard moet om naar school te gaan, is de afgelopen week door haar moeder gebracht. Maar ook dat was tot tevredenheid van haar én haar moeder maandag niet meer nodig. De staking sloeg volgens haar overigens ‘nergens op’. “Zeker omdat het ook tentamenperiode was. Echt vervelend”, zei ze.

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.