Aantal zelfdodingen blijft toenemen, ook jongeren plegen vaker suïcide

3 juli 2018 om 08:51
nl
Het aantal Brabanders dat zelfmoord pleegt neemt toe. In 2017 waren er 365 mensen die zich van het leven beroofden. Brabant is daarmee, achter Drenthe en Zeeland, de derde provincie als het gaat om het aantal suïcides. Ook het aantal jongeren dat zelfmoord pleegt neemt toe. Daan Creemers is GZ-psycholoog en doet onderzoek naar depressie en suïcidaal gedrag. Hij heeft tekst en uitleg bij de cijfers.
Profielfoto van Saskia Nelissen
Geschreven door

In 2017 maakten in Nederland 1917 mensen een einde aan hun leven, 23 meer dan in 2016. Het aantal zelfdodingen onder mensen van 10 tot 20 jaar nam toe van 48 in 2016 tot 81 in 2017. In Brabant zien we dat sinds 2010 het aantal zelfdodingen gestaag toeneemt.

“Als je wil weten hoe het komt dat er in onze provincie 'veel' suïcide is, moet je een analyse maken van de jongeren die zelfmoord hebben gepleegd”, vertelt Daan Creemers in het programma Wakker! op Omroep Brabant radio. “We onderzoeken wat deze jongeren kenmerkt. En stellen de vraag: kunnen we daaruit conclusies trekken?” 

Risicofactoren
Toch is het, ook zonder analyse, mogelijk om te bedenken waarom mensen zichzelf van het leven beroven. “Er zijn risicofactoren die de kans op suïcidaliteit vergroten. Het gaat dan bijvoorbeeld om een lage sociaaleconomische status en alleenstaand zijn. En ook: jongens zijn een grotere risicogroep dan meisjes. Het kan zijn dat de samenleving in Brabant zo is opgebouwd dat er meer van deze risicogroepen zijn.”

Creemers vervolgt: “Als je als jongere zelf in een omgeving zit waarin je te maken hebt gehad met zelfmoord of een poging tot, dan verhoogt dat het risico  om zelf ook suïcidaal gedrag te laten zien. Zeker als je er vatbaar voor bent. In zekere zin kan het iets besmettelijks hebben.”

13 Reasons Why
Met campagnes en de Nexflix-serie 13 Reasons Why is er de laatste tijd veel aandacht voor suïcide. “Ik denk dat die aandacht in beginsel iets goeds is”, aldus Creemers. “Dat het meer bespreekbaar wordt. Voor ouders kan het drempelverlagend werken om erover in gesprek te gaan."

"Tegelijkertijd weten we uit onderzoek ook dat als suïcide expliciet in beeld wordt gebracht, zoals in 13 Reasons Why, dat er jongeren zijn voor wie dit drempelverlagend werkt om ook zelfmoord te plegen. Dan gaat het om jongeren die toch al vatbaar zijn. Die zich gedurende die serie wellicht geïdentificeerd hebben met de hoofdpersoon.

Praten over zelfdoding kan met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.

In de onderstaande grafiek vind je de zelfmoordcijfers van Brabant.

 

Wachten op privacy instellingen...

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.