Video

Jaar lang extra controle op A67 nadert einde: 800 appende bestuurders op de bon

3 juli 2018 om 16:26
nl
De verkeerscontrole die de politie het afgelopen jaar hield op de snelweg A67 rond Eindhoven nadert het einde. Concrete cijfers heeft de politie nog niet, maar het zegt wel dat er ongeveer 1000 mensen zijn bekeurd. Tussen de 750 en 800 bestuurders zijn bekeurd, omdat ze een telefoon in de hand hadden.
Profielfoto van Youssef Zerrouk
Geschreven door
Youssef Zerrouk

Ook dinsdag hield de verkeerspolitie nog een controle. Ditmaal bij de afslag Eersel. In tweeënhalf uur tijd werden 26 bestuurders op de bon geslingerd. 

Van die 26 hadden 21 bestuurders een telefoon in hun hand. Dat zijn volgens woordvoerder Wim van Ziel hoge aantallen. "Het liefste zien we dat niemand meer een telefoon vast heeft, maar dat gaat waarschijnlijk nog een aantal jaren duren. Er moet namelijk een verandering van gedrag komen bij bestuurders."

Tekst gaat verder onder de video.

 

Driekwart heeft telefoon vast

De controle langs de A67 is onderdeel van een éénjarig project. In het begin werd er twee keer per maand gecontroleerd. De laatste paar maanden is dat teruggebracht naar eens per maand. "Gemiddeld houden wij tussen de veertig en vijftig mensen staande", zegt Van Ziel. "En ongeveer driekwart van die mensen heeft een telefoon vast."

De A67 is een drukke snelweg met veel vrachtverkeer uit binnen- en buitenland. Op de weg gebeuren relatief veel ongelukken en een groot deel daarvan komt door misbruik van de telefoon en bumperkleven. 

Tekst gaat verder onder de video.

 

Bestuurders worden met zogenoemde spotters, agenten die met een verrekijker verdekt staan opgesteld, in de gaten gehouden. Die kijken of er een telefoon in de handen zit. Vervolgens worden de bestuurders door een motoragent begeleid naar de plek waar de bekeuring wordt uitgedeeld. "Het is een samenwerking met Rijkswaterstaat en de provincies Limburg en Noord-Brabant", legt Van Ziel uit. 

Bewustwording

"Zo kan de politie de controles uitvoeren en de provincies zorgen voor bewustwording bij de bestuurders door informatie te verschaffen. Rijkswaterstaat zorgt voor borden langs de weg, met info om appen achter het stuur te ontmoedigen. Zo hopen we het gedrag van bestuurders te veranderen."

Want na een jaar controleren ziet Van Ziel nog geen verbetering in het verkeer. "Ik denk dat het een kwestie is van een lange adem hebben. Het is net als met de autogordel. Dat heeft ook een aantal jaar geduurd voordat men de gordel beter ging gebruiken en nu gaat dat goed."

Tekst gaat verder onder de video.

 

Vrachtwagenchauffeur Huub van Oers uit België is een van de bestuurders die is staande gehouden, omdat hij met zijn telefoon in de hand aan het rijden was. "Ik was even een mailtje aan het sturen. En even op het verkeerde moment werd ik gepakt. Tja, ze zijn er strenger op geworden", lacht hij. "Maar ik begrijp het wel, ik moet de politie daar gelijk in geven."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.