Provincie presenteert met trots haar erfgoed

3 juli 2018 om 15:33
nl
Brabant is mooi. Brabanders weten dat. Anderen, die de moeite nemen op een van de vele snelwegen door onze provincie een afslag te nemen, zullen dat ook ontdekken. Ze zullen zien dat het beeld van onze provincie niet wordt gedomineerd door blokkendozen waar goederen worden opgeslagen en geld wordt verdiend.
Profielfoto van Jan de Vries
Geschreven door
Jan de Vries

Brabant heeft achter de geluidswallen een rijke cultuurhistorische traditie. En de Roomse kerk beïnvloedde niet alleen de volksaard maar liet ook prachtige gebouwen na. En brouwerijen natuurlijk, want de monniken hadden tussen de gebeden door tijd voor de geneugten des levens.

Waterlinie
Brabant heeft aan de westgrens een historische waterlinie met vestingwerken. Her en der verspreid door de provincie liggen landgoederen en kastelen. Allemaal zaken waar het provinciebestuur trots op is. Het is ons erfgoed.

Maar Brabant verandert onmiskenbaar. Er staan een energiestransitie en een verandering van de veehouderij en de landbouw voor de deur. Er zullen zich steeds meer mensen van over de grens in onze provincie vestigen. Over tien jaar zal de provincie er heel anders uitzien. Daarom vindt de provincie het belangrijk het erfgoed te behouden. En dat is best een opgave in een tijd dat de kerk en oudere bedrijven als Philips hun markante gebouwen afstoten.

Visie
Er is niet alleen geld maar ook een visie en moed voor nodig om die gebouwen een tweede leven te geven dat aansluit bij de moderne tijd. De kunst is om de visionairs en de geldschieters bij elkaar te brengen. 

De provincie heeft nu een filmpje gemaakt om aan te tonen dat herbestemming van erfgoed verrassend goed kan uitpakken. 

De video is gemaakt door twee stagiairs van Gruts, een programma van de provincie waarbij studenten meedenken over nieuwe bestemmingen voor oude erfgoedlocaties.

 

Wachten op privacy instellingen...

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.