83-jarige boer Jan bewerkt rogge nog altijd met de hand, 'Mensen schieten regelmatig een fotootje' - Omroep Brabant

83-jarige boer Jan bewerkt rogge nog altijd met de hand, 'Mensen schieten regelmatig een fotootje'

3 juli 2018 om 18:45
nl
Schoven op het veld, dat zie je tegenwoordig haast niet meer. De 83-jarige Jan Schoenmakers uit Vessem bracht het fenomeen uit nostalgie terug. Het tafereel doet denken aan schilderijen van Vincent van Gogh.
Profielfoto van Stan Hamacher
Geschreven door

"Het bestaat nog", vertelt de enthousiaste Jan Schoenmakers. De gepensioneerde boer is trots op zijn werk. "Ik zou het onderhand wel op willen ruimen, maar dat is zonde, want het wordt nog heel veel bekeken." Fietsers vanaf campings in de buurt stappen regelmatig af om een fotootje te schieten.

Enorme hitte
Vroeger werden deze schoven gebruikt om het gewas te drogen en de bladeren mooi te laten afsterven. Dat gebeurt tegenwoordig allemaal machinaal. "Zo sta je een stukje dichter bij de natuur", zegt Schoenmakers. "Jongeren laten het liever aan een machine over."

Met de hand was Jan er een volle week mee in de weer. Bang voor de hitte was hij als pensionado niet: "Ik mag 's ochtends zo vroeg beginnen en 's avonds zo laat stoppen als ik wil. Het hóéft niet meer."

Vincent van Gogh
Zelf ziet hij de gelijkenis met de schilderijen van Vincent van Gogh niet. "Kunst interesseert me niet", zegt Jan. "Ieder zijn meug. Ik zie graag oude machines en tractoren. Iets wat oud is, zie ik graag. Behalve bij vrouwen, daar zie ik liever een jonge!"

 

Wachten op privacy instellingen...

 

In november gaat het spul naar de molen, daar maken ze er heerlijk roggebrood van.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.