Video

Marco wint 25.000 euro met plan voor boerderij van de toekomst

4 juli 2018 om 17:25
nl
Acht Brabantse boeren kregen woensdag 25.000 euro omdat ze een vernieuwend idee hebben bedacht voor het platteland. Marco Smits uit Wanroij bedacht samen met Marco Vermeulen en Agrofood Capital een vernieuwend plan voor het Nationaal Veeteelt Museum. Ze willen daar zogenoemde 'circulaire landbouw' gaan bedrijven. De ambities zijn groot. Wat Strijp-S is voor Eindhoven, moet deze boerderij worden voor Noordoost-Brabant.
Profielfoto van Tom van den Oetelaar
Geschreven door

Naast het Natlonaal Veeteelt Museum ligt een groot stuk grond. Op dit moment worden er nog aardappelen op verbouwd. Maar in de toekomst moet er een waaier aan dieren en producten een plek krijgen.

Stroken
Dat werkt als volgt. Je verdeelt de grond in meerdere smalle stroken. En op iedere strook gebeurt wat anders. Op de ene strook komen dertig varkens, wat verderop een paar honderd kippen en weer verderop vier koeien. Er tussenin komen stroken met gewassen. Daar eten de dieren van en daar wordt hun mest over uitgestrooid. Allemaal om energie zo slim mogelijk te gebruiken. 

 

"Landbouw waar niks verloren gaat, waar alles op dezelfde plek geproduceerd en verwerkt wordt. En de mest, die ook waardevol is, wordt ook ter plekke verwerkt. Die gebruiken we bij de teelt van eendenkroos en de kweek van tilapia", legt Marco Smits uit.

Aanzet
Smits is één van de acht boeren en ondernemende grondeigenaren in Brabant die 25.000 euro won. De organisatie Brood en Spelen reikt de prijzen uit, voor innovaties in de landbouw. "Een mooie aanzet om ons plan nu goed uit te werken", aldus Smits.

De boerderij komt op de plek waar nu het Nationaal Veeteelt Museum staat. En dat is geen toeval. Smits: "Het verleden is heel belangrijk. In het verleden is heel veel goed gedaan dat we in deze tijd weer toe kunnen passen. Vroeger waren er bijvoorbeeld ook al veel teelten op landbouwbedrijven."

Smits verwacht dat zijn boerderij van de toekomst er over een paar jaar kan zijn. Met de 25.000 euro kan hij een mooie start maken.


Prijswinnaars
De andere winnaars zijn: Smaakstaat (Halderberge), De Natuurakker (Meierijstad), Educatie, recreatie en duurzaam wonen op het boerenerf (Zundert), Productief Peppelland (Meierijstad), De wederkeer van het pastorale landschap (Boxtel), Kwatrijn: Generatiebestendig boeren in het hart van Brabant (Haaren) en Natuurinclusieve Streekboerderijen Slabroek (Uden).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.