'Russisch roulette' noemt hoogleraar het openhouden van de kerncentrale in Belgische Doel

5 juli 2018 om 00:39
nl
Tal van politici en geïnteresseerden kwamen woensdagavond in Bergen op Zoom samen om te praten over de Belgische kerncentrales. Belangrijkste doel was om samen een platform op te richten. Maar wat vooral bleef hangen, was de dreigende taal van de Belgische hoogleraar Walter Bogaerts. "Er is toch wel enige reden tot ongerustheid."
Profielfoto van Edwin Vossen
Geschreven door
Edwin Vossen

"Ik heb ooit in een interview met een Vlaamse krant gezegd: 'Nog zoveel jaren bidden'. De journalist heeft daar toen van gemaakt: 'bidden voor de kerncentrale'. Nou daar heeft het toch wel iets van weg", zegt hoogleraar Walter Bogaerts. Volgens hem is het ondertussen vijf voor twaalf en staat het water ons aan de lippen. De hoeveelheid scheuren in een van de reactoren is volgens hem genoeg reden om de boel te sluiten.

"Nu weten we dat er zoveel scheuren zijn, 13.047 alleen al in Doel waarvan sommige de grote hebben van een handpalm. Dat zijn geen scheurtjes meer. Om daar de stabiliteit van te garanderen, dat is een quasi onmogelijke zaak."

'Russisch roulette'

Hoogleraar Bogaerts heeft het over Russische roulette, waarbij je mag hopen dat het niet misgaat. "Ja, ik kan me niet van de indruk ontdoen dat er toch zoiets wel is", zegt de hoogleraar van de Universiteit Leuven. 

"Bovendien zijn er zoveel scheuren, dat als dit als nieuwe centrale in gebruik zou worden genomen, dat niemand eraan zou denken om die zaak in gebruik te nemen."

Andere hoogleraar: 'gevaar is aanvaardbaar'

De uitspraken van de Belgische hoogleraar zijn opvallend te noemen omdat een andere hoogleraar, Wim Turkenburg, eerder tegen Omroep Brabant zei dat het gevaar van de kerncentrale in Doel aanvaardbaar is. 

Volgens Turkenburg is het risico dat er een serieuze ramp gebeurt ‘één op de miljoen reactorjaren’. De energie-expert gelooft daarmee dat het risico in het Belgische Doel niet hoger is dan in andere kerncentrales.  

'Van het taaiste staal'

Toch had Bogaerts ook nog geruststellende woorden. "Het staal waaruit die reactorkuip vervaardigd is, dat is ongeveer van het taaiste staal dat men kan fabriceren of dat men ooit ontwikkeld heeft. Dus dat is nog wel een beetje een geruststelling."  


Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.