Eindhoven natuurlijk weer beter dan Amsterdam en Rotterdam, grootste economische groei

5 juli 2018 om 10:22
nl
Het gaat economisch goed met Brabant en Eindhoven blijft ook nu voorloper. Niet Amsterdam of Rotterdam, maar de lichtstad heeft de snelst groeiende economie van alle grote steden. De economie van de gemeente Eindhoven groeide in 2017 met 4,6 procent. Het landelijk gemiddelde is 2,9 procent. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Profielfoto van der Valk Tobias van
Geschreven door
der Valk Tobias van

De groei van de gemeente Eindhoven is vooral te danken aan de hightech industrie van de stad, zegt Pieter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS. De sector is  een belangrijke exporteur en spint de garen van de groei in de wereldeconomie. “Ze profiteren vooral erg van de economische groei in Duitsland.”

Die afhankelijkheid van de export naar het buitenland maakt de groei ook kwetsbaar, waarschuwt Van Mulligen. “Het is een tak die sneller groeit als het economisch goed gaat, maar ook harder valt als het minder gaat.” En met de politieke verrassingen van de Amerikaanse president Trump, die kortgeleden nog de staalsector een knauw toebracht door importheffingen in te stellen, blijft het spannend. 

Heel veel vertrouwen

Toch is het vertrouwen bij veel ondernemers in de sector heel hoog, zegt Van Mulligen. “Ondernemers in de regio blaken van het zelfvertrouwen. Ze zijn een stuk positiever dan hun collega’s in andere delen van het land.” 

Uit eerder onderzoek van het CBS bleek ook al dat de regio Eindhoven het economisch bijzonder goed doet.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.