Video

De kunst van het improviseren: zandsculpturenfestival in Oss

5 juli 2018 om 13:50
nl
In vier dagen van een gigantisch blok zand naar een sculptuur vol details. Donderdag startten in Oss elf zandkunstenaars aan hun sculpturen voor het zandsculpturenfestival Brabant. De lat ligt hoog, want ze strijden om de Nederlandse titel. Ze hebben vier dagen om de kunstwerken af te maken, zaterdag en zondag mag het publiek met hen meekijken.
Profielfoto van Ilse Schoenmakers
Geschreven door

De kunstenaars gingen donderdag van start, maar daar was wel een goede voorbereiding voor nodig. De blokken waar de kunstwerken uitgehaald zullen worden, moesten namelijk gemaakt worden. In grote houten bakken wordt het zand gemengd met water en met machines aangestampt. Dat is een hele klus, vertelt organisator Alec Messchaert: "Het is heel belangrijk dat alles goed gemengd en aangestampt wordt, als er een droge laag in het blok zit is het onbruikbaar. Per blok zijn we dus wel een dag bezig."

Hoe lang het ook duurt om zo'n blok precies in orde te krijgen, zo snel is er al een hoop weggehakt. Eerst tekenen de kunstenaars de lijnen van het ontwerp op de blokken en vervolgens beginnen ze flink te scheppen. Eerst het grove werk, om vervolgens steeds meer details toe te voegen.

De globale ontwerpen zijn al ver van te voren gemaakt, maar tijdens het werken verandert er nog veel aan de invulling bij Maxim Gazendam: "Als je aan het scheppen bent, kun je soms op andere ideeën komen of valt het zand net wat anders. En heel soms breekt er een hoekje af en dan moet je wel improviseren."

Tekst gaat door onder video

Nederlandse kampioenschappen
De hele zomer, tot 26 augustus, kan het publiek de sculpturen bekijken. Een belangrijke taak, want de bezoekers krijgen een muntje om te stemmen op hun favoriet. De publieksfavoriet wint dan het Nederlandse kampioenschap..

Om in vier dagen een gedetailleerd sculptuur neer te zetten is al een grote klus, maar het kampioenschap legt nog extra druk: "De kampioenschappen en tijdsdruk leggen zeker druk op mijn schouders. Ik heb de lat hoog gelegd, het is spannend", aldus Kilian van der Velden. De organisatie hoopt op 50.000 bezoekers. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.