Lars had eigenlijk helemaal geen eindexamen mogen doen, maar nu is hij toch geslaagd

5 juli 2018 om 16:38
nl
Het was weken bibberen voor Lars Sleddens (16) uit Veldhoven. Net na het behalen van zijn vmbo-eindexamen kreeg hij namelijk te horen dat hij door een administratieve fout van zijn school, het Sondervick College in Veldhoven, geen diploma mocht ontvangen. Sterker nog, hij had zijn examen eigenlijk helemaal niet mogen maken. Maar een paar uur voor de diploma-uitreiking donderdag kwam toch nog het verlossende woord: hij krijgt zijn papiertje. Tot grote opluchting van de pechvogel zelf: "Het was twee weken heel spannend. Ik ben heel blij."
Profielfoto van der Valk Tobias van
Geschreven door
der Valk Tobias van

Het Sondervick is een van een paar vmbo-scholen in Nederland waarbij de examens niet volgens de regels zijn afgelegd. Volgens nieuwe regels mogen leerlingen namelijk sinds dit jaar geen examen meer doen als ze voor een vak lager dan een 4 hebben gehaald. Lars haalde een 3,4 voor een keuzevak, maar kreeg te horen dat hij geen herexamen hoefde te doen. Foutje, want dat had hij wel moeten doen. 

Te laag cijfer
Woest was zijn moeder Annemarie toen ze hoorde dat haar zoon zijn diploma niet zou krijgen. “Ik heb de school een paar maanden geleden nog gewaarschuwd”, vertelt ze. “Toen heb ik gezegd: volgens mij mag Lars geen examens doen omdat hij een te laag cijfer heeft gehaald voor een vak. Maar ik kreeg het antwoord dat ik me geen zorgen hoefde te maken en dat Lars gewoon zijn diploma kon behalen.” Niet dus.

Het Sondervick College gaf de fout toe. Maar daar had Lars weinig aan. Ruim twee weken moest hij wachten op het verlossende woord. "Dat gaf heel veel spanning. Elke keer als de telefoon ging, dacht ik: misschien is het nieuws over mijn diploma." 

Verlossende woord
Maar een paar uur voor zijn diploma-uitreiking kwam toch nog het verlossende woord. Lars mag donderdagavond zijn papiertje in ontvangst nemen. Tot grote blijdschap van de scholier. "Ons mam had het nieuws als eerste gekregen. Zij belde me en zei: 'Eindelijk hebben we goed nieuws gekregen'. Toen ik dat hoorde kon ik het eigenlijk niet geloven." 

Het plotse goede nieuws betekent wel dat er nog snel voorbereidingen moeten worden getroffen. Annemarie: "Ik moet nu opeens heel snel nog nieuwe schoenen kopen voor de uitreiking." 

Reactie Sondervick College
Rector Monique van Roosmalen zegt dat de school direct alles heeft gedaan om de fout te herstellen. "We hebben zorgvuldig gehandeld. Bij het invoeren in het systeem hebben we bij twee leerlingen een te laag cijfer over het hoofd gezien bij één van de keuze profielvakken. Toen we daar achter kwamen hebben we meteen de inspectie ingelicht en alles gedaan om het probleem op te lossen." 

Ze erkent dat ze eerder naar Annemarie hadden moeten luisteren en benadrukt dat ze het erg vervelend vindt dat dit is gebeurd. "Ik ben heel blij dat ze nu gewoon hun diploma krijgen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.