Verontwaardiging in Waalre: 'Iedereen wist dat die geiten er zaten, behalve wij'

WAALRE - "De keten is niet sluitend." Met die constatering liet burgemeester Brenninkmeijer van Waalre donderdag zijn verontwaardiging horen over de situatie rond de illegale geitenhouderij die in zijn gemeente is aangetroffen. "Het heeft ons enorm verbaasd dat wij niet wisten dat ze er zaten, terwijl de geiten wel geregistreerd bleken te zijn en oormerken hadden."

De burgemeester deed zijn uitspraak in een debat dat door D66 was aangevraagd. De partij wilde onder andere weten hoe het kon gebeuren dat er onopgemerkt al maanden een illegale geitenhouderij in de gemeente zat. Ambtenaren ontdekten de geitenhouderij aan de Onze Lieve Vrouwedijk  bij toeval tijdens een reguliere controle.

Ministerie van LNV
'Er blijkt bij de registratie van de geiten geen enkele check of controle geweest te zijn," zei burgemeester Brenninkmeijer. Voor hem was het reden om dat 'gat' in de keten van veehouderij aan te kaarten bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).  "Ik vind dit gebrek aan koppeling van gegevens ernstig genoeg om bij de minister neer te leggen." 

De burgemeester kondigde verder aan dat hij van plan is om vaker onaangekondigde controles uit te laten voeren in het buitengebied. Op de vraag van D66 raadslid Kees de Zeeuw waarom hij de illegale geitenhouderij niet meteen heeft gesloten antwoordde burgemeester Brenninkmeijer dat zoiets alleen kan als er gezondheidsrisico's waren geweest. "Maar specialisten van de GGD en de Voedsel- en Warenautoriteit schatten die in als 'erg laag'. " 

 

 

 

Raad laat geinformeerd
Dat de gemeenteraad pas een maand na de ontdekking van de geitenhouderij was ingelicht had volgens de burgemeester alles te maken met de complexiteit van de situatie. "Voor ons was dit een crisissituatie. We hebben veel tijd nodig gehad om te achterhalen wat er aan de hand was en we wilden het verhaal rond hebben voordat we het aan de raad wilden laten weten."