Dronepiloot Cees filmt de allergrootste branden: 'We richten altijd een eigen vliegveldje in'

6 juli 2018 om 14:04
nl
Het was als jochie op de lagere school zijn grote droom: piloot worden. Maar het kwam er nooit van. Tot brandweerman Cees Smits (48) uit Den Hout toch een tweede kans kreeg. Als dronepiloot voor de brandweer. Bij de allergrootste branden wordt hij ingevlogen om een beeld te krijgen van de brand. En met de bosbranden van de afgelopen week waren het razend drukke tijden.
Profielfoto van der Valk Tobias van
Geschreven door
der Valk Tobias van

De brandweerdrone begon nog als een experiment van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. Maar inmiddels willen korpsen uit het hele land een drone hebben. Niet zo gek volgens Cees: “Wij gaan de lucht in met een warmtebeeld en een full HD-camera. Daarmee kunnen we met veel meer zekerheid zeggen waar een brand woedt. Een helikopter of vliegtuigje vliegt veel hoger en is daardoor veel minder precies.”

Door de aanhoudende droogte in Brabant zat het schema van Cees afgelopen week ramvol. “Vrijdag waren we bij een brand in Rucphen. Zaterdagavond naar de grote natuurbrand in Bergen op Zoom. Zondagochtend in Alphen en in de middag door naar Budel. Dinsdag was ik naar Tilburg en donderdag in Ritthem (Zeeland), daar was een hele grote brand in een industriepand.” 

Lees verder onder de foto.

 

 

Wat gebeurt er als je wordt opgeroepen? 
"Na een oproep bepaal ik of het veilig is om te vliegen. Dan kijk ik: is het weer goed? Kan ik daar vliegen? Dan neem ik contact op met de luchtverkeersleiding. In Brabant zijn veel vliegvelden dus ik moet altijd controleren of het veilig is. 

Als we aankomen kijk ik waar we kunnen vliegen. Dan richten we een soort vliegveldje in. Er zijn altijd een aantal mensen die iedereen bij me weghouden. Ik moet me goed kunnen concentreren."

Een bijkomend voordeel lijkt me dat je ver van de gevaarlijke plekken blijft?
“Ik sta juist redelijk dichtbij de brand. Ik moet de drone altijd in het zicht houden. Maar we proberen altijd zo te staan dat de wind van ons af staat en dat we veilig staan.” 

Je noemt jezelf dronepiloot. Was piloot worden stiekem een jongensdroom?
"Nou, eigenlijk wel haha. Toen ik heel jong was, heb ik er aan gedacht om piloot te worden. Wie heeft dat nou niet als klein ventje? Tijdens mijn lagere schooljaren woonde ik vlakbij een modelsport vliegvereniging. Dat wilde ik ook wel heel graag doen, maar het kost heel veel geld. Dus toen kwam het vliegen in de ijskast."

Heb je thuis ook een drone?
“Ja, die heb ik twee jaar geleden gekocht. De een koopt een motor, de ander een cabrio. Ik wilde iets gekkers. Ik wilde met een drone gaan vliegen. Toen heb ik het er met mijn echtgenote over gehad. Die zei: als jij dat wil, waarom niet.”

Heb je een drone wel eens laten neerstorten?
“Nee, nog nooit. Dat kan ik eerlijk zeggen. Ik heb wel een keer een oefendrone in een boom gevlogen. Maar dat hoort erbij als je oefent. Met de brandweerdrone moet je ook heel voorzichtig zijn. Dat is geen ding van de blokker. Je wil niet met een drone van acht kilo op een brandweerman storten.”

In april was Omroep Brabant bij een drone-oefening van Cees. Bekijk die die beelden hier. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.